Bloggpappans bästa tips: Så undviker ni skilsmässa efter semestern

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Manne Forsberg är skribent och föreläsare och bloggar på Loppi, samt gör ”Pappapodden” med Nisse Edwall. Han är också gift med Sara och har två små barn på 6 och 4 år.

Han vet gott och väl att det är STOR skillnad på vad de vuxna i en familj förväntar sig av en semester – och hur den faktiskt blir.

”När man plötsligt tillbringar eoner av tid med sin älskade nöts man mot varandra och sprickor uppstår. Särskilt om man har småbarn som kräver ständiga omsorger. Man går i vattenbrynet och bråkar om vem som glömde solhatten istället för att fira amorösa triumfer”, skriver han i sin blogg.

Läs också: Hejdå semestergräl – så hanterar du bråket!

Han har sedan samlat fem tips, som vi gissar bygger på egna lärdomar, om hur man ska tänka för att underhålla sin relation även på sommarsemestern. Det är ju trots allt så att statistik visar att väldigt många par separerar just efter semestern.

Här är Mannes 5 tips:

Manne med frun Sara och barnen Iris och Ruth.

1. Skruva ner förväntningarna.

Långa promenader på stranden, turkost vatten och drinken vid poolbaren är inte enda sättet att njuta av romantik – egentligen är det inte resan i sig som gör att ni känner er avslappnade och kära och lyckliga.

”Ett parti yatzy på förortsbalkongen efter att barnen har somnat kan vara lika välgörande. Eller att ligga på varandra i soffan och titta på Game of Thrones med fördragna gardiner”, skriver Manne Forsberg.

2. Egentid.

Semester är inte nödvändigtvis 100 procent familjetid. Det kan vara en idé att låta varje vuxen få några dagar på egen hand, för att ladda batterierna efter de där sista, outhärdliga arbetsveckorna.

”Några dagars ensamhet tillåter en att sova tolv timmar per dygn, rensa garderoben, bada från barnovänliga klippor, läsa romaner eller bara ligga apatisk i soffan och titta upp i taket. Sedan orkar man vara en bra förälder och en kärleksfull partner resten av semestern.”

Läs också: 6 tecken på att du verkligen behöver semester – NU!

3. Ännu mera egentid.

Även när hela familjen är på samma semesterställe måste man inte spendera varje stund ihop. Kanske kan var och en få någon timme för sig själv?

”Se till att bägge föräldrarna får möjlighet att träna, läsa bok, hårdsola och lajva barnfri semester. Fördela tiden rättvist.”

4. Fördela sysslorna.

Det finns en risk att du och din partner har helt olika åsikter om vad semestern innebär. Älsklingen kanske anser att man slipper allt bara för att man slipper jobbet. Medan du tycker att man ändå behöver byta blöjor, gå ut med soporna, tvätta underkläder etc.

”Finn dig inte i att vara den som måste göra allting. Då  börjar man ganska snabbt hata sin partner och det är ingen särskilt bra grogrund för romantik. Synliggör vilka sysslor som finns. Skriv upp dem och fördela rättvist.”

Läs också: 5 tecken på att du har sönder er relation

5. Småbarnsåren har ett slut.

En bra sak att påminna er om är att barnen inte alltid kommer att vara små – snart kommer de att vara stora och ni kommer undra vart tiden tog vägen! För erkänn, en semester med småbarn ÄR inte semester.

”Man ska se till att barnen inte faller i vattnet, äter sand, ramlar och slår sig, springer iväg och försvinner för all framtid, bränner sig i solen, eller bryter ihop fullständigt på en offentlig badplats. Det är helvetesläggningar, vaknätter, okristligt tidiga morgnar och trotsperioder. Det är inte sovmorgnar, klippbad, och romanläsning. Eller för den delen morgonsex och tidningsläsning i sängen. Men allt ändras gradvis och omärkligt. Snart är barnen större och semester är åter en vilsam tid. Man har eoner av tid för varandra och kan långpromenera i vattenbrynet, ha morgonsex och läsa böcker i princip obehindrat. Håll ut!”

Tänk på det i sommarvärmen, men glöm inte att njuta när det är bra också!

 

4 skäl till att lyckliga relationer kraschar 

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar 

 

 

Dela på: