Bianca Kronlöfs starka ord om hur hon uppfostrar dottern Nila

bianca-kronlöf-
TV: 5 saker om Bianca Kronlöf du kanske inte visste
0:38

Efter reklamen: TV: 5 saker om Bianca Kronlöf du kanske inte visste

(0:38)

Slå på ljud

Skådisen och komikern Bianca Kronlöf, 36, är just nu dubbelt aktuell med nya boken Brev till mannen och SVT-serien Deg. Utöver författande och skådespeleri driver Bianca Kronlöf även ett konto på Instagram med 120 000 följare, samtidigt som hon är mamma till 1-åriga dottern Nila som hon har tillsammans med med pojkvännen Petter Oest, 36.

”Jag klarade det, både fysiskt och psykiskt! Jag har fött ett barn! Helt jävla sjukt. Det tog fem dygn på SÖS och jag var inte rädd eller orolig en enda gång och det är tack vare all fantastisk personal på Södersjukhuset”, skrev hon på sina sociala medier när storken kom med dottern i juni 2020.

Biancas sambo Petter Oest är barnläkare och har tidigare varit programledare för barnprogrammet Bacillakuten.

Bianca Kronlöf får utmärkelse

Nu när dottern Nila är drygt ett år gammal kammade mamma Bianca Kronlöf hem pris av magasinet Mama, som utsett henne till Årets viktigaste röst – med grund i hennes öppna brev till Soran Ismail.

”Hennes modiga inlägg har haft en avgörande roll i samhällsdebatten kring feminism och metoo – och i sin tur samhället våra barn växer upp i”, skriver tidningen i sin motivering till hennes utmärkelse.

Bianca Kronlöf: Så uppfostrar jag min dotter Nila

I samma veva som Bianca Kronlöf får sin utmärkelse funderar hon även kring sin nya roll som mamma, dotterns framtid och vilket ansvar hon ska ta i hennes uppfostran.

– En vän till mig sa: ”Jag orkar inte vara feminist nu när jag har fått barn, för jag orkar inte tänka på världen”. Men så tänker inte jag, för det är ingen motsättning. Att vara förälder, det är ett görande, det handlar inte om att läsa böcker eller diskutera uppfostringsmetoder, säger hon och fortsätter:

– James Baldwin, en amerikansk författare, aktivist och poet sa: ”Children have never been very good at listening to their elders, but they have never failed to imitate them”. Jag kan inte säga till mitt barn att hon är fin som hon är, om inte jag tycker det om mig själv. Ett feministiskt föräldraarbete är ju att granska sig själv.

– Hon är ett år och fyra månader men härmar redan allt jag gör. Varje gång jag står framför spegeln och dömer mig så ser hon vad den där spegeln är till för. Hon studerar mig och jag ger henne hennes världsbild. Ens viktigaste uppgift är inte hur man ska uppfostra sitt barn, utan det är att se sig själv i spegeln och fråga sig ”Hur beter du dig?” , förklarar hon nu i magasinet Mama.

Foto: TT/Instagram

Se också: Komikernas svar på kritiken efter Bianca Kronlöfs öppna brev
1:46

Efter reklamen: Se också: Komikernas svar på kritiken efter Bianca Kronlöfs öppna brev

(1:46)

Slå på ljud

Utvald läsning