Så bemöter du ett barn som mobbar

Pojke som ser arg ut

En förälders västa mardröm måste vara att ens barn blir mobbat. Men lika illa är det att ha ett barn som själv mobbar. Det väcker minst lika mycket oro och funderingar: Vad är det som gör att mitt barn har behov av att kränka andra barn? Mobbing kan yttra sig på många sätt och är mycket mer än fysiska påhopp eller elaka kommentarer.

Video: 7 tecken som avslöjar en narcissist
1:55

Efter reklamen: Video: 7 tecken som avslöjar en narcissist

(1:55)

Slå på ljud

– Mobbing är också de små, nästan osynliga gliringarna som knappt märks för omvärlden. En kommentar på sociala medier eller en utebliven inbjudan. Det gör minst lika ont, menar legitimerade psykologen Camilla Bernström.

– Barn som blir mobbade är ofta skickliga på att maskera sina känslor – att bli mobbad är djupt förödmjukande men att visa mobbaren hur sårad man blir är det yttersta nederlaget. Frågan är därför: förstår ditt barn, mobbaren, allvaret i det som pågår?

"Hur hade det känts för dig?" Så hanterar du ett barn som mobbar

Kanske inte, menar psykologen. I vissa fall är det lek som tangerar till mobbing. Den utsatta kan till och med skratta i situationen för att avdramatisera det hela.

– Du hjälpa ditt barn att sätta sig in i hur det känns för den som mobbas. En enkel tumregel man kan lära sitt barn är att fråga sig själv ”Om du hade blivit behandlad på det sättet, hade det känts okej för dig?”. Man kan också behöva prata om att känslor inte alltid syns utanpå. Syftet är att hjälpa sitt barn att sätta sig in i någon annans situation och byta perspektiv.

Så bemöter du ett barn som skriker: "Jag hatar dig"

Det kan också vara så att barnet innerst inne vet att hen gjort fel men ändå fortsatt mobbingen. Då kan det handla om grupptryck.

– Det är svårt att stå emot grupptryck men enkelt att göra sig rolig på någon annans bekostnad.

Lyssna utan att döma

Camilla Bernström menar att man som förälder initialt behöver gå in och lyssna utan att döma.

– Jag tycker att det är viktigt att man får höra sitt barns version av historien först. För att barnet ska våga öppna sig är det viktigt att man är villig att lyssna och vänta med tillsägelser. En sådan konversation kan också öppna upp för att förstå vad det är som gör att ditt barn har ett behov av att kränka och förnedra någon annan. En mobbare mår sällan bra själv.

– Kanske är det så att ditt barn själv känner sig osäker i sociala sammanhang, då är det vanligt att man trycker ned andra, för att i stunden må lite bättre. Som förälder behöver man då fundera över hur man kan stärka sitt barns självkänsla. Det är också vanligt att barn skyller egna beteenden på vad någon annan sagt eller gjort: "Men han sa så till mig!"

Då måste man tydliggöra för barnet att man bara kan ta ansvar för sina egna handlingar och påminna om att man alltid kan söka sig till en vuxen, på skolan eller hemma, när problem eller svåra situationer uppstår.

– Parallellt som man behöver ta reda på varför ens barn mobbar bör man tydligt markera att mobbning inte är acceptabelt, oavsett hur dåligt man mår själv. Att bli mobbad sätter ofta djupa spår hos den som blir utsatt.

Foto: TT

Se också: 5 gånger Disney hanterat allvarliga ämnen på ett riktigt bra sätt
0:59

Efter reklamen: Se också: 5 gånger Disney hanterat allvarliga ämnen på ett riktigt bra sätt

(0:59)

Slå på ljud

Utvald läsning