RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Därför måste du sluta säga ”Han retas bara för att han gillar dig”

21 mar, 2022 
pojke som retar flicka på skolgården
Bara för att man är kär det tydligen okej att retas, puttas och säga nedvärderande saker. Det finns ett engelskt uttryck för den destruktiva företeelsen: negging.
— Jag tycker det är fullkomligt bedrövligt, säger psykologen Paulina Gunnardo om att beteendet fortfarande existerar.
Annons
10 av de mest annorlunda kändisbarnnamnenBrand logo
10 av de mest annorlunda kändisbarnnamnen

Dottern kommer hem från skolan och berättar om pojken i klassen som inte låter henne vara ifred, som retas och puttas. Föräldern avdramatiserar det hela och säger: "Det är ju bara för att han gillar dig!". Detta vedertagna beteende måste få ett stopp, uppmanar en artikel i Womans Health. På engelska finns till och med ett eget uttryck för fenomenet: negging.

Normaliserar negativt beteende

Det vi gör är nämligen att bekräfta ett dåligt beteende och säga till barnet eller kanske kompisen som blir utsatt att "Det är okej att hen behandlar dig illa". Att vidimera ett nedvärderande beteende kan sätta djupa spår i kommande relationer hos den som blir utsatt, men även hos den som utför handlingarna. Det menar Paulina Gunnardo, beteendevetare, barnexpert och bloggare på Motherhood.

Annons

— Ärligt talat får jag bita mig i tungan när jag hör sånt här. Jag tycker att det är fullkomligt bedrövligt att det fortfarande sägs. Vi kan inte tro att flickor, eller pojkar för den delen, som får höra att någon slår och underminerar för att hen är kär och sen plötsligt, när hen är tonåring eller vuxen, ska förstå att det där med att göra illa någon man är kär i inte var okej. Barn måste få veta att våld och trakasserier aldrig är okej. Oavsett orsak och oavsett vem som slår.

Den globala missuppfattningen att om någon behandlar dig dåligt så är ett tecken på att hen gillar dig, normaliserar negativt och manipulerande beteende.

Paulina Gunnebo arbetar med frågor som rör barn och psykologi.

Hos barn kan beteendet tyckas oskyldigt men som Paulina är inne på: det är under vår barndom som attityder, självbild, respekt och självkänsla utvecklas. Vår inställning till våld och vad flickor, tjejer, kvinnor ska stå ut med, formas redan när vi är små. Hon tänker även på hur pojkar påverkas av att man accepterar den här typen av beteende.

Annons

Alltid den vuxnes ansvar

— Forskning har visat att män inte pratar lika mycket om hur de mår känslomässigt som kvinnor, så jag tänker även på hur det här påverkar pojkarna. Att släta över att de slåss för att de är kära gör ju att vi inte ger dem de viktiga orden för känslor som dom ju faktiskt behöver!

— De små pojkarna bär inget ansvar för det här. Det är vuxnas ansvar att tänka på vad de skickar för signaler och hur våra barn formas av vuxenvärldens värderingar.

Hon föreslår att man i stället pratar om och vägleder barnen i hur man uttrycker känslor.

— Ge exempel på vad man kan göra om man är lite osäker, eller pirrig, och gärna vill berätta för någon att man tycker om hen!

Foto: TT/Motherhood

Annons