RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Att skvallra med vänner är bra för dig – enligt forskning

24 jan, 2017 
AvNanna von Knorring
Skvallrar du gärna med kollegerna under kaffepausen? Det behöver du inte skämmas för, att skvallra är nämligen bra för dig, menar forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En ny studie har kommit fram till att skvaller är bra för oss. När vi skvallrar ökar våra nivåer av oxytocin, en hormon som är kopplad till lycka och välmående.

Oxytocin utsöndras bland annat under sex, när en mamma och ett barn knyter an, och när vi rör varandra.

Det var forskare vid University of Pavia i Italien som studerade skvallrandets effekt på 22 kvinnor. Forskarna upptäckte att nivån av hormonet oxytocin var betydligt högre när kvinnorna hört skvaller, jämfört med när de endast deltagit i en vanlig konversation.

I studien delades kvinnorna i två grupper och i den ena gruppen fick de höra skvaller medan de i den andra fick höra en personlig berättelse. Alla kvinnor fick dessutom i ett separat skede svara på frågor som berörde dem själva. Efter alla tre konversationerna testades oxytocin- och kortisolnivåer i kvinnornas saliv.

Läs också: Bli pigg och smal – med hormonell balans

Annons

Kortisol, ett hormon som är kopplat till stress, minskade hos alla deltagare. Nivån av oxytocin ökade å sin sida markant mer hos den grupp kvinnor som skvallrade, jämfört med kvinnorna som hörde en berättelse.

– Skvaller har en nyttig social funktion. Det för människor närmare varandra än om de bara skulle diskutera opersonliga ämnen, säger studiens huvudförfattare Natascia Bronzino om resultatet till Vice. 

Forskarna använde enbart kvinnor i studien eftersom att oxytocin kan öka när en person blir sexuellt upphetsad och de ville inte att de som deltog i studien skulle bli attraherade av varandra.

Enligt forskarna påverkades oxytocin-nivåerna inte av personlighetsdrag, så oavsett vem du är så kan skvaller göra dig gott.

 

Därför bör du kramas flera gånger om dagen

Att kramas är en win-win-situation – ni mår bättre båda två!
Att kramas är en win-win-situation – ni mår bättre båda två!

Läs också: Därför bör du kramas flera gånger om dagen

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons