Annika Jankell om svåra åren som nybliven mamma och medberoende

annika jankell
TV: Happy Jankell – 5 snabba om skräck
0:51

Efter reklamen: TV: Happy Jankell – 5 snabba om skräck

(0:51)

Slå på ljud

Under flera år levde programledaren och journalisten Annika Jankell som medberoende i sin relation med skådespelaren Thorsten Flinck. Thorsten Flinck har själv berättat om sin tidigare missbruksproblematik och nu öppnar Annika Jankell upp om hur det var att leva som medberoende med honom under deras relation.

Nya rehabprogrammet Behandlingen – allt om kändisarna som medverkar

Annika Jankell om stora kärleken Thorsten Flinck

När Annika Jankell försöker analysera hur hon kom att hamna i ett medberoende börjar hon berätta om sin uppväxt. Hon gör klart att hon kommer från väldigt trygga och kärleksfulla familjeförhållanden, och att hon tidigt utvecklade en hög empati för sina medmänniskor.

– Ibland är det ett väldigt litet målfoto mellan hög empati – och just medberoende, säger hon nu i podcasten Hedman och Hedén och menar att de ofta hänger samman. Samtidigt gör hon klart att hög empati inte självklart leder till att man blir medberoende, men att den var en av orsakerna.

– Sen kom ju medberoendet mer när jag blev tokkär, och jag träffade mannen i mitt liv, berättar hon om första tiden med Thorsten Flinck och fortsätter:

– Han frågade om jag ville ha ett barn med honom liksom dejt nummer två. Det stormade och regnade stjärnor från himmelen, och efter några månader var jag gravid vilket var fantastiskt såklart.

Annika Jankell blundade för problemen

Efter att första dottern Félice Jankell, 29, kommit till världen började Annika Jankell inse att Thorsten Flinck hade svåra missbruksproblem. Men hon valde att blunda för det då hon trodde att ansvaret då låg på henne.

– Han hade ju så mycket viktiga saker, och liksom var den här stora konstnären, vilket jag köpte. För jag var så lycklig över att vara mamma och jag var så kär, fortsätter hon. Men ganska snabbt efter det att hon blev gravid med ex-parets andra gemensamma barn, Happy Jankell, 27, kunde hon inte längre blunda för problemen.

– Absolut inte att jag insåg att jag levde i ett medberoende då. Men nu när jag tittar tillbaka på hur jag var – så är det ett solklart medberoende. När hans missbruk eskalerade så var jag ju den första att skydda honom och fasaden utåt. Och jag ville inte att någon skulle märka, säger hon samtidigt som hon poängterar att alla andra under tiden hyllade Thorsten Flinck som den store konstnären, och som Bergmans arvtagare.

Annika Jankell hotade med att ta barnen

Annika Jankell startade som hon kallar det en egen liten ”detektivverksamhet” där hon försökte ta reda på hur det låg till, och vad det egentligen var som Thorsten Flinck höll på med.

– Jag läste FASS som andra läser romaner, berättar hon nu och förklarar att hon med det försökte tyda de små gula receptkvitton som Thorsten Flinck dåligt gömde i fickor och skåp.

I sin jakt hittade hon recept utskrivna i hennes namn på bland annat Ketogan, ett morfinliknande ämne med smärtstillande effekt, som används vid mycket kraftiga smärtor. Annika Jankell konfronterade honom vid flera tillfällen, det gick så långt att hon hotade med att ta ifrån honom barnen, men varje gång lovade han ”att det här det var sista gången”.

– Thorsten fick ju mig att tro att varje gång var ett isolerat ögonblick, och det fanns alltid förklaringar. Och jag köpte det, för jag ville så desperat gärna att det skulle vara så. Så jag trodde alltid att det var över, och att vi skulle börja en ny fas.

Under relationen gjorde Annika Jankell allt för att skydda döttrarna Félice och Happy.

Hårvårdsexperten: Så får jag håret att växa snabbare – helt naturligt

Annika Jankells ilska efter frågorna om döttrarna

Även fast Annika Jankell ville tro på på Thorsten Flinck blev det mer och mer tydligt att han var fast i ett svårt drogmissbruk. Tidigare har Annika Jankell berättat att hon fått frågor som ”Hur kunde du skaffa barn med Thorsten Flinck?”, vilket satt sina spår i henne.

– Jag blir vansinnig. Det är så jäkla grunt och aningslöst när man kläcker ur sig såna grejer. Jag vill bara trycka upp dem mot väggen och ge dem en örfil, för det är så jäkla dumt att säga en sån sak. Vad vet vi om människor? Vad vet vi om varandra? Vad ger någon rätten att uttrycka sig så banalt?

– Vi talar om en människa som var helt fantastisk, som råkade gå vilse i ett tablettmissbruk som eskalerade, berättade hon i I Sveriges Radios podcast Katarina Hahr möter 2019.

Annika Jankell är tydlig med att hon idag hyser en enorm kärlek för Thorsten Flinck – pappan till hennes döttrar.

TV: Happy Jankell om rollen i serien Dystopia
2:14

Efter reklamen: TV: Happy Jankell om rollen i serien Dystopia

(2:14)

Slå på ljud

Foto: TT

Utvald läsning