6 personer berättar: Därför var vi otrogna

kvinna som tar av sig vigselringen
1:15

Efter reklamen: 5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässa

(1:15)

Anledningarna till otrohet är många, enligt Kenneth Paul Rosenberg, psykolog och författare – men oftast handlar det om personliga problem, problem i relationer eller externa faktorer som exempelvis alkohol, uppger han för magasinet Prevention.

I samma artikel har man också pratat med åtta personer om otrohet – och vad det var som fick dem att vara otrogna.

Därför är vi otrogna

1. Mitt förhållande var dåligt

"Jag var otrogen för att jag var missnöjd med vårt förhållande, jag kände mig inte sedd eller förstådd av min partner. Jag erkände direkt efteråt, och idag är mitt ex en av mina äldsta vänner. När jag ser tillbaka så önskar jag att jag hade haft den känslomässiga mognaden vid den tiden att berätta för honom hur jag kände eller att jag hade gjort slut med honom.

/Taylor, 23 år

2. Jag tänkte inte på konsekvenserna

"Jag var otrogen på grund av dumhet. Jag gick som på autopilot och tänkte inte på de potentiella konsekvenserna. Jag gjorde helt enkelt det som kändes bra för tillfället. Många år senare känner jag att jag har växt ifrån det där. Att bli kär i rätt person hjälpte verkligen."

Jackson, 45 år

3. Jag fick en kick av det

"Jag var otrogen mot min första fru på grund av spänningen. Jag fick en kick av planeringen och att inte åka dit. Men när du är otrogen så skapar du ett stor sår i din relation som aldrig läker. Och när såren blir större och större är förhållandet dött."

Ian, 45 år

Se ocksådå bör du berätta om någon annans otrohet.

4. Jag hade låg självkänsla

"Jag var otrogen för att jag ville ha bekräftelse. Jag var väldigt osäker och ville ha min partners uppmärksamhet hela tiden. Jag kände mig inte lycklig om jag inte ständigt blev överraskad av honom. Efter min otrohet lärde jag mig att inte leta efter en extern källa för att lösa mina egna problem. Jag kämpar fortfarande med låg självkänsla, men det är mitt problem, inte min partners."

Alyssa, 29 år

5. Jag ville hämnas

"Jag var tillsammans med en hemsk kille under min skoltid och planerade att göra slut med honom. Jag hoppade slumpmässigt i säng med en gammal kompis. Inte särskilt moget och jag är inte stolt över det. Men han var inte särskilt snäll mot mig heller."

Vanessa, 38

6. Vi hade ett ohälsosamt förhållande

"Jag var i ett dåligt äktenskap med en kränkande man, och en av få saker han tillät mig att göra var att gå på karaoke med vänner. En kväll träffade jag en kille som var rolig och så olik min man. Att umgås med honom – och så småningom vara otrogen med honom – gav mig självförtroende och fick mig att inse hur jag faktiskt förtjänade att bli behandlad. Jag vet att det inte finns någon ursäkt för otrohet, men för mig är den verkliga historien att jag hittade någon som verkligen bryr sig om mig och gav mig modet att skilja mig. Över fyra år senare är vi fortfarande tillsammans."

Liz, 29

Foto: TT

Redaktionens tips
Ny forskning: Så ser mäns och kvinnors otrohet olika ut
11 (oväntade) anledningar till att människor är otrogna
12 tecken på att din partner tar dig för givet – och så hanterar du det