8 tips – så får ni relationen att hålla under de jobbiga småbarnsåren

Småbarnsåren är en tuff period för parförhållandet. 30 procent av alla småbarnsföräldrar i Sverige väljer att separera enligt SCB:s statistik från 2012 och medelåldern för det första barnet vid tidpunkten för skilsmässan ligger på 4 år och 8 månader. Men misströsta inte, en majoritet av småbarnsföräldrarna väljer faktiskt att fortsätta leva tillsammans och det finns hjälp att få.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

I en undersökning från 2015 som gjordes av Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet undersökte forskare relationskvaliteten hos 452 föräldrar under en åttaårsperiod. Forskarna kunde på så vis identifiera flera viktiga komponenter för att relationen skulle hålla genom småbarnsåren. Nedan listar vi dem tillsammans med några andra knep som forskning menar är viktiga för en fungerande, lycklig parrelation.

 

8 tips för att maxa chanserna att relationen håller under småbarnsåren:

1. Var fysiska

Att sexlivet får sig en törn under åren med småbarn i huset är naturligt, men för att fortsätta att agera som ett par, snarare än som kompisar, är det viktigt att upprätthålla sensualiteten i förhållandet. Var generösa mot varandra när det kommer till kramar, pussar och kärleksfull beröring.

Läs också: Så får du en hälsosam relation – 5 tips

2. Kommunicera

Kommunikation är A och O i ett fungerande förhållande. Prata öppet med varandra och var tydliga. Istället för att generalisera och anklaga den andra är det bättre att uttrycka sig med ”jag-budskap”. Exempelvis kan du undvika att säga: ”Du städar aldrig köket”. Prova istället: ”Jag skulle vilja att vi städade köket för att sedan ha tid att umgås”.

3. Lyssna

Det är precis lika viktigt att uttrycka sina känslor till sin partner som att verkligen lyssna på vad hen säger. Fokusera på varandra när ni pratar istället för att kolla på tv eller scrolla på Instagram samtidigt.

Läs också: Forskare: De 3 viktigaste sakerna i en relation

4. Var jämställda

Dela på ansvaret i vardagen. Par som delar på ansvaret vad gäller barn och hushåll är nöjdare, upplever färre konflikter och är mer tillfredsställda med sitt sexliv jämfört med par där en av föräldrarna drar det tyngsta lasset, visar en studie vid Georgia State University.

5. Ta tid för varandra

Ni behöver inte resa bort under en helg om det känns omöjligt för er, några timmar då och då eller en helkväll ihop utan barn kan räcka. Det behöver inte heller vara något märkvärdigt i form av resor eller spa, gå istället på dejt, sitt i soffan och prata eller ät middag tillsammans i lugn och ro. Par som går på dejt en gång i månaden sänker risken för skilsmässa med 14 procent, enligt en brittisk studie från 2017.

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

6. Var positiv

Småbarnsåren är trots allt en tid som passerar, även om den insikten i stunden kan vara till föga tröst. Fokusera på nuet och försök vara positiv istället för att längta efter framtiden eller det som varit. Forskning har visat att förhållandet blir bättre om åtminstone en av parterna i förhållandet har en positiv syn på livet.

7. Bekräfta varandra

Ge varandra uppskattning och kärlek. I och med ert tillskott kan ni, utöver allt det andra ni tidigare berömt och älskat hos varandra, även ge komplimanger över hur bra föräldrar ni båda två är. En komplimang kan göra mycket när det känns tufft!

Läs också: Experten: Frågorna som ger en starkare relation

8. Sök hjälp

Känner ni att det knakar i fogarna och att ni har bråk och problem som är svåra att lösa – sök hjälp i tid. För att söka hjälp behöver det inte röra sig om en stor kris i förhållandet, utan det kan helt enkelt vara ett sätt för er att i förebyggande syfte arbeta på relationen. En utomstående expert kan hjälpa er att strukturera upp och lösa problemen ni har eller är rädda för att få framöver.

Källor: Göteborgs universitet, Dagens Nyheter, MåBra, Marriage Foundation

Foto: Shutterstock

 

Så vet du om relationen kommer att hålla

Läs också: Så vet du om relationen kommer att hålla

 

 

Redaktionens tips