RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

8 saker du bör fråga din partner – men kanske inte din dejt

20 nov, 2018 
Du träffar en ny spännande potentiell partner – och vill såklart veta allt om hens liv. Men vissa frågor kanske det kan vara smart att vänta lite med att ställa…
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Första dejten är ofta både nervös och trevande. Tänk om ni inte klickar? Tänk om ni inte har något att prata om? Man vill inte framstå som tråkig eller drabbas av tunghäfta. Så det är lätt att man pladdrar på. Vissa hanterar nervositeten genom att bara prata om sig själva – inte så bra idé. Alla gillar när andra människor är nyfikna på vem man är, så ställ gärna uppriktiga och nyfikna frågor. Men – inte för nyfikna.

8 saker vi alla vill veta om den vi dejtar – men inte ska fråga för fort

Frågorna vi alla vill ha svar på – och det gärna fort – men ha lite is i magen och vänta med att lyfta dem tills ni har lärt känna varandra bättre.

Varför tog ditt senaste förhållande slut?

En fråga man såklart vill veta svaret på om man satsar på ett mer seriöst förhållande, men som kan kännas lite privat och framfusig under de första dejterna. Alla frågor om ex och tidigare förhållande bör vänta till ni känner varandra lite bättre. Och dessutom – hur kul stämning blir det av att sitta och älta gamla förhållande?

Annons

Hur många har du legat med?

En siffra som egentligen ingen annan har med att göra. Och framför allt inte i början av en bekantskap. Oavsett om siffran är hög eller låg kan frågan lätt få den andra att känna sig obekväm.

Hur mycket tjänar du?

Klart att man pratar om jobb och karriär, men ekonomi i allmänhet och lön i synnerhet är känsliga frågor för många. För stor nyfikenhet inom ämnet kommer med största sannolikhet sätta dig i dålig dager och du riskerar att framstå som en golddigger. När ni lärt känna varandra bättre däremot vill man gärna ha en hyfsad inblick i varandras ekonomiska förhållanden.

Vad vill du med det här förhållandet?

Risken är att personen i fråga flyr all världens väg om du sätter press på frågan för tidigt. När ni dejtat ett bra tag utan att sätta etikett på var ni egentligen står är det däremot en högst legitim fråga.

Vad är det mest pinsamma som hänt dig?

Det här kan vara en både personlig och jobbig fråga och många är inte redo att blotta sina svagheter för tidigt i en bekantskap. Efter ett tag däremot kan frågan bjuda på sköna skratt eller kanske känslofyllda bekännelser. Oavsett vilket kommer det föra er närmare varandra.

Annons

Var kommer du från ”egentligen”?

Din dejts mörka hår eller olivfärgade hy antyder påbrå från sydligare breddgrader. Och det är en oskyldig fråga, kan tyckas. Men även om svaret bli ”Jönköping” så möts det ofta med just det lite klumpiga ”Nej men alltså, vart kommer du från på riktigt?” Öh, jaaa, jag är född i Jönköping?” Visst är det ok att vara nyfiken på någons rötter, men tänk på hur du formulerar dig.

Vill du ha barn?

Om det är viktigt för dig att skaffa barn är det klart att du vill veta, men du bör definitivt avvakta åtminstone några dejter med att fråga. Många kan känna sig skrämda av frågan och tro att du kommer vilja försöka skaffa barn så fort du får chansen.

Är du attraherad av mig?

Kanske den fråga man vill ha svar på mest av alla – framförallt om du själv gärna går vidare med er bekantskap. Men det här är en fråga som bäst besvarar sig själv genom handling. Att fråga får dig att framstå som osäker och desperat – två mindre attraktiva egenskaper. Ställer du den i en relation, ställ den med glimten i ögat.

Läs mer:

8 tecken på att personen du dejtar inte är redo för ett förhållande

8 skrämmande tecken på att du dejtar en psykopat

Så lär du dig kallprata med vem som helst

Annons