Gör detta innan ni lägger er – för lyckligare äktenskap

Bra kvällsvanor kommer att göra ert äktenskap bättre.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Man kan inte ha ”date night” varje kväll. Däremellan ska man laga mat, tvätta, diska, ta hand om ungar, träna och städa med mer. Vardagslivet kan lätt ta ut sin rätt över ert förhållande – om ni inte jobbar för det.

Det finns några vanor som relationsexperter menar kan vara avgörande för att ett par fortsätter vara just det – ett par. Här har vi, med hjälp av Huffpost, samlat 8 vanor att lägga på minnet.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

1. Säg att ni älskar varandra

– Oavsett alla oenigheter ni haft under dagen, alla smågräl och irritationer ni upplevt från varandra och eventuell oro för kommande dag, gör ansträngningen att visa din partner att hen är älskad. Och häv inte bara ur dig det som dagens sista ord, säg det som att du verkligen känner det, säger psykologen Ryan Howes.

2. Lägg er samtidigt– om det går

– Alldeles för många par går och lägger sig vid olika tider, och lever helt olika liv på kvällen, trots att de redan spenderat hela arbetsdagen ifrån varandra. Lyckliga par däremot är bra på att medvetet mötas igen vid sänggåendet och åter hitta till varandra, även om det bara är för några minuter när man borstar tänderna och kryper ner under täcket. Att lägga sig tillsammans bygger en samhörighet och ger ett tillfälle för intimt umgänge, säger Kurt Smith, specialist på rådgivning för män.

Läs också: 5 tecken på att du har sönder er relation

3. Koppla ner

– Vi lever i en märklig, uppkopplad värld, vilket ofta tar av tiden vi har att underhålla våra relationer genom dialog, känslor och intimitet. Ännu värre är att när din parter håller på med sin telefon känns det antagligen som han hen inte ens är i samma rum utan någon annanstans. På mina terapisessioner, när par kommer på att detta är ett probelm, kommer de ibland på egna regler, som att förbjuda telefoner efter klockan nio, eller att ha telefonen i sängen. Allt för att bryta vanor som går ut över relationen. Det kan verkligen få ett par att känna sig närmre under hela nästa dag, säger parterapeuten Kari Carroll.

4. Prioritera en god natts sömn

– Även om det inte låter särskilt romantiskt: Istället för att pussa god natt, ha sex och säga ”Jag älskar dig” – se till att få en god natts sömn – det gynnar den mentala hälsan mer. Och en god mental hälsa i sin tur gör människor mer mottagliga känslomässigt under dagen. Se till att få professionell sömnhjälp om du har svårt med sömnen, skriver Michele Weiner-Davis, terapeut och författare till boken ”Divorce Busting”.

Läs också: Saker ni gör vid läggdags som kan sabba relationen

5. Visa din tacksamhet

– Tacksamhet har visat sig har fantastiska effekter på humör och tankegångar, så varför inte dela det tillsammans? Oavsett om det är något specifikt ni uppskattar hos varandra eller en positiv händelse från dagen, dela med dig av något du är tacksam för för att avsluta dagen i positivitetens anda, säger psykologen Ryan Howes.

6. Försök inte lösa alla bråk innan ni lägger er

– Det kanske verkar ologiskt, men lyckliga par löser faktiskt inte alla oenigheter innan läggdags. Vi har alla hört varningen ”Lägg er aldrig osams”, men det är missförstått. Att försöka ta sig an svåra diskussioner, särskilt där ni är oeniga, vid slutet av dagen när ni båda är trötta och har slut på tålamod är inte så smart. Alltför många par gör misstaget att starta bråk den tiden på dygnet när vi borde värna om vår närhet – inte skapa distans, säger Kurt Smith.

Läs också: 16 varningstecken på att du lever i en ohälsosam relation

7. Planera in tid att prata

– De allra lyckligaste paren diskuterar regelbundet stressfaktorer och låter även partnern ventilera ofta. Det betyder inte att man begraver sig i negativitet hela kvällen, men att man lägger undan 15-30 minuter för att prata av sig om dagen och visa stöd för din partners liv. På min praktik hjälper jag par lyssna på sina partners problem, utan att känna behovet att ta sig an problemen och lösa dem. Partnern tenderar att uppskatta tillfället, och bara att känna sig förstådd gör hen mer redo för nästa dags påfrestningar, säger Kari Carroll.

8. De håller barnen utanför sovrummet

– Ert sovrum borde vara en fristad för er två. Även om mardrömmar och sjukdom kan trigga barnen att klättra upp i er säng, så borde överlag målet vara att barnen ska stanna i sina egna rum. I alla fall om ert mål är intimitet och känsla av samhörighet. Som par behöver man privatliv och gränser för att behålla sitt band, säger  Michele Weiner-Davis.

Foto: IBL

Läs också: Lever du i en A- eller H-relation?

Mer innehåll från MåBra
Dela på: