RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

7 tecken på att du inte är redo att vara vän med ditt ex

05 mar, 2019 
Att forcera fram en vänskapsrelation för tidigt efter uppbrottet är varken bra för dig själv eller ditt ex. Här är några viktiga saker att tänka på om du börjar umgås med ditt ex, för att undvika att någon blir sårad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du och ditt ex har delat så mycket, så länge. Om någon av er har blivit sårad på riktigt är det såklart svårt att bli vänner igen (och du vill heller inte ha vänner som inte behandlar dig med respekt). Men om ni gått skilda vägar för att kärleken tagit slut eller av andra, om än jobbiga, så mindre dramatiska orsaker, kan det kännas tufft att personen försvinner helt ur ens liv bara för att man inte längre delar sovrum. 

Och visst kan man vara vän med sitt ex. Men ni behöver tid isär för att hitta er själva igen och tid för att sörja relationen och varandra som kärlekspartners. Även om ni separerar som vänner behöver ni läka och återuppbygga er själva på var sitt håll.

Har man barn ihop har man inget val, då måste man helt enkelt fortsätta vara del av varandras liv. Men även här bör man börja med en rejäl distans och var för sig gå igenom de olika läkningsfaserna, så att ni sedan ska kunna återbygga en så bra relation som möjligt för barnens skull.

Annons

Räkna med att det brukar behövas minst sex månader innan man börjar bygga upp en ny relation med vänskapsfokus. 

Känner du såhär bör du hålla avstånd från ditt ex: 

1. Du är fortfarande arg och sårad

För att komma över ett jobbigt uppbrott “på riktigt” måste du tillåta dig själv att leva ut hela känslospektrat: sorg, frustration, ilska, bitterhet och känslan av att ha blivit bortvald. Jobbar du fortfarande med de känslorna är du inte redo att vara vän med ditt ex ännu. 

2. Du kan inte prata om ditt ex utan att bli upprörd

Om du inte kan prata om ditt ex och er relation utan att må dåligt, älta eller börja gråta är du inte redo. Du bör ha kommit till insikt med vad du har lärt dig från ert förhållande och vad det var som inte funkade innan du är redo att vara vän med ditt ex.

3. Du klarar inte av tanken på ditt ex ihop med någon annan

Vänner ska kunna prata med varandra om vad som händer i livet – inklusive kärleken. Visst kanske man av naturliga skäl utelämnar de mest ingående detaljerna, men du bör kunna klara av att kunna glädjas för exets skull om hen berättar att de dejtar någon. Att det känns lite märkligt är inget konstigt, men det ska inte skära i hjärtat. Då bör du hålla avstånd för din egen skull.

Annons

Ett bra test är att fundera över vad som skulle hända om du och ditt ex satt och fikade och hens telefon plingade till – en notis om en match på en dejtingapp. Hur skulle du reagera?

Kvinna fikar med sitt ex
Hur skulle du reagera om ditt ex berättade att de dejtade någon ny?

4. Du fantiserar om att bli ihop med ditt ex igen

Fråga dig ärligt varför du vill bli vän med ditt ex – egentligen? Finns det några djupt liggande förhoppningar om återförening? Har du det är det bättre att hålla avstånd, risken är att du sabbar de framsteg du gjort i din läkningsprocess. Fundera istället på vad du saknade när du var i förhållandet och på hur du kan få in det i ditt liv.

5. Du känner dig ensam 

Om du bodde ihop med ditt ex och en stor del av ert umgänge bestod av hens vänner, kommer du plötsligt att ha mycket tid över att fylla. När du saknar det sällskapet är det frestande att höra av sig under täckmanteln “vänskap”. Den trygga och välbekanta känslan kan ge tröst för stunden men risken är att man faller tillbaka i någon sorts på/av-förhållande. Se till att boka upp dig på roliga saker med familj och vänner istället och passa på att prova nya hobbys som du varit sugen på men inte haft tid för tidigare.

Annons

6. Du snokar efter information om ditt ex i sociala medier eller från era gemensamma vänner

Nej, om du kollar ditt ex Instagram regelbundet är du inte redo för en vänskapsrelation, sorry. Är du väldigt nyfiken på vem ditt ex umgås med och eventuellt dejtar är det stor risk att du fortfarande har känslor kvar.

7. Du väntar på att hen ska ändra sig

Om du fortsätter att vara vän med ditt ex för att ha koll på hen och innerst inne hoppas att de plötsligt ska utveckla alla de egenskaper du saknade när ni var ihop, ansträng dig inte. Om ni bröt upp på grund av problem som inte gick att lösa då, exempelvis otrohet eller osunda alkoholvanor, är det inte särskilt troligt att det kommer att ändra sig senare heller. Och lägger du tid och kraft på att fantisera om någon det ändå inte fungerade med kommer det att sätta käppar i hjulet för möjligheten att träffa någon ny.

Artikelinspiration: Huffington Post

Bildkälla: TT

Läs också:

10 bra filmer att se för att komma över ditt ex

Så går du vidare efter en svår separation

För dig som precis separerat – här är fällorna att undvika

 

Annons