7 sätt att stärka kärleken under självisoleringen

Ung kvinna och man dansar i ljust rum.

5 tecken på att du ha träffat den rätta
Slå på ljud

Hjälp, bara vi två dygnet runt. Hur ska det gå?

Så här i coronatider är det många som undrar hur de ska klara av att umgås med partnern betydligt fler timmar per dygn än de är vana vid. Och det har redan börjat spekuleras: Kommer antalet skilsmässor att öka till följd av krisen?

Kris- och katastroftänk, med andra ord. Men försök istället att tänka tvärtom.

Här är expertens råd

Parterapeuten Eva Sanner tycker att vi ska försöka att se hemmatiden tillsammans med partnern som en möjlighet och inte bara ett problem. Det kan ju bli coronabebisar också. Det handlar mycket om vilken attityd man har.

– Tänk om man kunde göra något bra av att man är hemma, ha lite mer tid för intimitet till exempel, säger hon.

– Jag tror det är viktigt att se det som en möjlighet och om det är ett problem, fundera på: vad kan jag göra åt det?

Det går till och med att komma varandra närmare under krisen. Här är hennes tips på hur man kan göra det:

Gör innesaker tillsammans

Gör positiva saker tillsammans, så att ni känner att ni har möjlighet att mötas trots att ni båda jobbar hemma: Träna tillsammans, titta på film eller ta upp projekt i hemmet som ni skjutit upp. Eller satsa på något nytt som ger er saker att prata om, till exempel genom att delta i någon av alla utvecklande möten och föreläsningar som finns nu på nätet.

Umgås på distans

Ladda hem ett program och umgås med andra på distans. Det finns inget som säger att man måste sitta mitt emot varandra runt bordet, på riktigt, när man äter tillsammans. Kommunikationsprogrammet Zoom har till exempel blivit oerhört populärt under coronakrisen.

– På lördag ska jag, min man och ett annat par ha Zoom-middag. Vi har som tradition att skåla in våren med några grannar, nu gör vi det var och en hemma hos sig och ser varandra på datorskärmen. Man får vara lite kreativ, så att det inte bara blir mysbyxor och ingen guldkant, säger Eva Sanner.

Ta hand om er

Tänk på det fysiska: Hitta sätt att träna, men se också till att inte gå ner er i mysträsket. Håll ordning på skägget, borsta tänderna och klä upp er lite ibland trots att ni ”inte ska träffa någon”. Var de partners ni vill vara och hjälps åt med det genom att ge varandra komplimanger.

Ha ögonkontakt och lyssna

Sätt er ner, se varandra i ögonen och lyssna på vad den andra har att säga i fem minuter. Efter att du och din partner lättat era hjärtan och lyssnat kan ni gå åt varsitt håll igen. Och efteråt känns det mer positivt. Du har fått din partners uppmärksamhet.

Rör vid varandra

Passa på att ha mer fysisk kontakt. Om man inte vill vara sexuell kan man ge varandra ryggmassage, ligga sked nakna, eller bara kramas oftare – det finns mängder med möjligheter.

Passa på och ligg

Ni är hemma båda två, hela dagarna. Det är som gjort för att passa på att ligga lite mer än vanligt. Åtminstone om ni inte har barn hemma. Varför inte byta ut lunchpromenaden mot sex ibland?

Var realistiska

Ni kommer garanterat att bli irriterade ibland, när ni gnuggas mot varandra hela dagarna.

– Men när det gäller att hantera irritation som uppstår. Vi är vana vid att vara själva rätt mycket, var och en går till sitt jobb och så träffas man lite. Det är ovant att vara så mycket tillsammans. Fundera på hur var och en kan få egentid och tänk på att det också är viktigt, säger Eva Sanner.

Om det blir ett lyft för relationen, eller tvärtom, vet man först när krisen är över.

– Coronaskilsmässa eller coronabebisar…. kan väl bli lite både och. Beroende på vad paren går in i krisen med, hur det var innan och vad man hade för förutsättningar. Kanske har det varit kris länge i en relation och då kan det leda till att att paret märker att de inte kan leva tillsammans längre – eller så klarade de av det och blev ett team i skarpt läge, säger Eva Sanner.

Hon trycker också på att en del har haft så stora problem i sin relation, redan före coronakrisen, att så här enkla råd inte hjälper.

– I relationer som är destruktiva, där det finns missbruk eller våld, är det svårt att se att mer tid tillsammans leder till något positivt. Möjligtvis att personerna ser tydligare vilka problem som faktiskt finns i förhållandet. Så det är väldigt olika hur man har det, säger hon och tillägger att det finns lägen då man kan behöva professionell hjälp med relationen:

– Många terapeuter har terapi på Zoom, så det finns hjälp att få.

Läs mer:

4 beteenden som dödar er relation – och knepen som kan rädda den

Det här ökar risken för skilsmässa – med 75 procent

Har du egenskapen som kan göra nära relationer bättre?

 

Utvald läsning