RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

7 sätt att hantera en mansplainare på dejten

08 maj, 2017 
Joel Linde
Kanske får du honom att inse att han beter sig ganska oskönt och han slutar mansplaina. Om inte så har vi bara ett råd som funkar...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Mansplaining är ett av de nyare, heta orden som beskriver strukturen av män med stort självförtroende som ser det som sin uppgift att förklara saker för (ofta) kvinnor utan att fråga om det är något de redan känner till eller ens är intresserade av att höra.

Det är aldrig roligt att hamna i en situation där någon tar på sig att utbilda dig i något som du inte bett om, men dessvärre händer det relativt ofta. Har du riktigt otur hamnar du på en dejt med någon med en fäbless för att mansplaina saker för dig, men i den bästa av världar kan du faktiskt vara personen som får denna allvetare att vakna till och inse att han är en del av problemet – och ändra på sig.

Här är sju sätt du kan hantera en mansplainare på dejt.

1. Lyssna (en stund)

I dag är det flesta – med rätta – väldigt uppmärksamma och känsliga för mansplaining. Men samtidigt behöver det inte vara mansplaining varje gång en man förklarar något. Om det råkar vara så att det är en man som sitter på mest kunskap inom ett område, och den mannens sällskap är intresserad av att höra det – kör i vind! Det blir dock problematiskt om mannen avbryter och börjar förklara saker som du redan vet. Men om det verkar som en reko person som kanske bara har lite svårt att formulera sig just denna gång, häng honom inte för det.

Annons

2. Ställ massor av frågor

Du har gett honom en chans men det verkar inte finnas något slut på hans oändliga resonemang – då kan det vara dags att utmana honom. Fråga, vad gör dig till en expert på området? Vet du varför jag faktiskt är en expert på området? Vart vill du komma med att förklara detta för mig? Låt honom inte slippa undan!

3. Stå på dig

Att prata med någon som mest verkar vänta på sin tur att prata, utan att lyssna på dig, är också sämst! Låt honom inte avbryta dig, var tydlig med att du tänker tala till punkt. Tanken är att han ska märka hur han beter sig, skämmas som en hund och bli en bättre människa.

4. Fråga om han hör sig själv

Ibland behöver folk bara höra sig själva utifrån för att inse att de inte är så sköna. Uppmärksamma honom därför på vad han sagt om du känner att han kan behöva en liten sniff av verkligheten, det kan faktiskt vara så att han bara blir lite väl passionerad och inte inser att han framstår som lite nedlåtande. Om han har självinsikt kan han hantera att du påpekar det.

Annons

5. Byt ämne

Om du tycker att det ändå verkar vara en bra kille, försök byta ämne om du känner att ni har kört fast. Det kan också vara ett bra sätt att upptäcka om han kanske bara gick igång lite för hårt på ett specifikt ämne, eller om han faktiskt är en inbiten mansplainare.

6. Presentera fakta

Om det lutar åt att han kanske faktiskt är en klassisk mansplainare, lägg fram fakta! Det torde vara svårt att argumentera med fakta, men för en äkta mansplainare är ingenting omöjligt. Vill han fortfarande förklara för dig hur det ”egentligen ligger till” så har vi kommit till vår sista punkt på listan.

7. Ge upp

Det finns alldeles för många fiskar i sjön för att du ska genomlida en minut till med någon som ser det som sin uppgift att utbilda dig om saker du redan har koll på, tacksåmycket!

Inspirerat av Bustle.

 

Därför är jämställdhet nyckeln till lycka

Satsa på jämställdhet hemma.

Läs också: Därför är jämställdhet nyckeln till lycka

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons