7 saker förskolepersonal stör sig på att föräldrar gör

förskola
VIDEO: Det här är "mom shaming"
0:44

Efter reklamen: VIDEO: Det här är "mom shaming"

(0:44)

Slå på ljud

Förskolan är den plats där barn i åldrarna ett till fem spenderar majoriteten av sin vakna tid. Pedagogerna gör sitt bästa för att följa läroplanen, men ibland gör föräldrar det svårt.

Vi har frågat förskolepedagoger vad de önskar att föräldrar tänkte på i sina kontakter med personalen. Här är deras anonyma svar.

Förskolan är inte lika med barnpassning

Föräldrar som tror att förskolan är samma sak som barnpassning, har fel. Förskolan är en pedagogisk verksamhet som följer en läroplan. Det är inte okej att behandla förskolans pedagoger och barnskötare som servicepersonal. Det är inte deras uppgift att uppfylla alla dina krav och önskemål.

Förutsätter att verksamheten anpassas

Tron att verksamheten kan och ska anpassas enkom efter ditt barns behov är heller inte verklighetsförankrad. Kanske vill du att ditt barn ska få gå längst fram i ledet på väg till lekparken, eller hålla en speciell pedagog i handen – men det kanske är omöjligt att tillgodose av anledningar som du inte får eller bör känna till. I en förskolegrupp råder sekretess kring alla barns individuella behov av stöd.

Passar inte tider för hämtning och lämning

Att du bestämmer dig för att jobba hemma några timmar på morgonen och släntrar in med ditt barn till förskolan strax innan lunch – inte okej. Verksamheten kan inte bygga på att föräldrar kommer och går som de vill. Det behöver finnas ett klockslag då alla barn ska vara på plats och dagens aktiviteter kan börja. Vad gör du om hela barngruppen har hunnit gå iväg till lekparken redan, och förskolan står tom när du och ditt barn dyker upp?

Väntar kvar för att observera ditt barn

barn leker

Häng inte kvar i kulisserna efter lämning.

På samma tema är det inte populärt eller uppskattat när föräldrar bestämmer sig för att stanna kvar i kapprummet och kika in i lekrummet långt efter att barnet sprungit in för att vara med sina kompisar. Eller att du smyger i buskarna utanför gården för att vinka och ropa saker till ditt barn efter lämning.

Varför inte? För att ditt barn vänjer sig vid din närvaro, och det kan bli besvärligt för pedagogerna på sikt.

Lämnar ett sjukt barn – och bli arg när det skickas hem

Personalen har ett ansvar att se till alla barns hälsa och välmående. Om nu lämnar in ett snorigt barn på morgonen kan det vara tolv, femton snoriga barn som vaknar upp nästa dag. Ditt barn kan även smitta ned pedagoger, och då får en vikarie som ditt barn kanske aldrig ens träffat hoppa in. Vill du det?

Det är heller ingen höjdare att dessutom bli irriterad när en pedagog ringer upp dig och meddelar att du behöver komma och hämta ditt sjuka barn strax efter att du har lämnat det.

Klär barnet i ömtåliga kläder

kläder på förskola

Kläder för alla väder – och lek.

Nej, pedagogerna kan inte ansvara för att ditt barn kommer hem hel och ren när du klär på dem ömtåliga plagg. Det kan handla om tajta jeans som spricker i en klätterlek eller en vit skjorta som får brunsås på sig.

Tips! Klä ditt barn i kläder som det kan röra sig obehindrat i.

Du höjer rösten – och skrämmer andra barn

Sist, men kanske en av de viktigaste sakerna som förskolepedagoger önskar att du bär med dig – ditt beteende på förskolan påverkar ditt och andras barn, samt personalens arbetsmiljö.

Om du av någon anledning blir upprörd på en rutin som förskolan har, be om att få en pratstund med en pedagog och framför din synpunkt på ett respektfullt vis. Om du höjer rösten i grupp skrämmer det andra barn, och ger både stora och små ont i magen.

SE OCKSÅ: 7 smarta spartips för föräldralediga
1:43

Efter reklamen: SE OCKSÅ: 7 smarta spartips för föräldralediga

(1:43)

Slå på ljud

Foto: TT