7 saker din partner aldrig borde be dig om

7 saker din partner aldrig borde be dig om
Slå på ljud

Som nykär är det lätt att bortse från irriterade vanor och beteenden som du vanligtvis inte hade accepterat hos någon. Om personen överlag får dig att må bra, skratta och ni har fantastiskt sex kan det överskugga de där gnagande oroskänslorna över att något inte stämmer.

Har har vi, med inspiration från Prevention, listat 7 saker en bra partner aldrig ber en att göra. Gör din älskling det kanske det är så att du skulle må bättre på egen hand, eller med en person som älskar dig precis som du är.

Läs också: 16 varningstecken på att du lever i en ohälsosam relation

1. Förändra ditt utseende

För de flesta faller det sig naturligt att vilja se fin ut för sin partner. Däremot är det aldrig kul att höra att man inte duger som man är, särskilt från den man älskar.

Det är en sak om personen säger ”Du passar så bra i rött”, jämfört med om orden istället är ”Du skulle vara så snygg om du gick ner några kilon.

Det är inte bra för självkänslan och det är inget du ska behöva ta. Och låt aldrig någon annan övertala dig till operationer du egentligen inte vill göra!

2. Testa saker du inte vill i sovrummet

I ett vuxet förhållande vet de flesta, åtminstone någorlunda, vad de gillar och inte gillar i sänghalmen. Är ni bägge fan av analsex – låt inget hindra er! Men om han börjar ta stryptag om halsen på dig och du tycker att det är obehagligt ska du kunna be honom att sluta – och han SKA sluta. Gör han inte det är gränsen till misshandel eller våldtäkt inte långt borta.

Detsamma gäller om din partner alltid sätter sin egen njutning framför din. ”Det är en varningsflagga om din partner ber dig att ge upp din njutning så att hen kan få njuta”, säger Bianca Laureano, sexutbildare. ”Jag ser det ofta hos kvinnor i heterosexuella förhållanden, vars upplevelser och begär begränsas till partnerns optimala njutning”.

Däremot måste hen få känna sig bekväm nog att fråga om du kan tänka dig att testa nya saker i ert sexliv, även om det är ditt svar som avgör hur det blir.

Läs också: Så får du en hälsosam relation – 5 tips

3. Begränsa umgänget med vänner och familj

Får du snäsiga kommentarer och möts av ett dåligt humör varje gång du umgåtts med din syster eller varit på aw? Hittar din partner fel på alla i din umgängeskrets? Det kan vara ett tecken på att hen försöker skärma av dig från de som står dig nära – och DET är något man aldrig får göra!

Det är förstås skillnad på det och lite svartsjuka för att ditt ex såg ut som Johnny Depps yngre brorsa eller att dina vänner kanske är bättre än hans.

”Avundsjuka är aldrig gulligt – det är en varning”, säger New York-baserade psykologen Catia Harrington.

4. Ge upp ditt privatliv

Nej, din partner behöver inte ha pin-koden till din telefon, dina bankuppgifter eller mejlinlogg. Ni kan ha en fullkomligt fungerande relation och samtidigt ha ert privata. Försöker han kräva det av dig är det INTE för att han älskar dig, utan för att han vill kontrollera dig.

Det är inte ovanligt att den här sortens kontrollbehov övergår till fysiskt våld senare i relationen, enligt Catia Harrington.

Läs också: Osund relation till kärlek? Här är 8 tecken

5. ”Sluta grina”

Det spelar ingen roll om du är känslosam för att din syster blev sur på dig tidigare, eller om du har en ren panikångestattack över något traumatiskt du upplevt i livet – det är din partners uppgift att finnas där för dig, trösta och stötta.

”Det är ett tydligt varningstecken om din partner ber dig ‘komma över’ en misshandel eller våldtäkt du varit med om tidigare”, säger Bianca Laureano.

Om din partner vill se dina toppar kommer han också behöva finnas där i dina dalar.

6. Tänja dina gränser

I vissa fall kan det vara bra att våga testa nya saker och utmana sina rädslor. Men samtidigt måste din partner visa respekt för din vilja och dina val. Hen ska inte försöka övertala dig att köpa den dyra bilen när du knappt har råd med den billiga, eller insistera på att ni ska åka Fritt fall på Grönan när du sagt nej tusen gånger.

Genom att strunta i dina åsikter och dina gränser närmar sig partnern manipulation och tvång – och det är INTE åtråvärda aspekter i en relation.

Läs också: 6 tecken på att det är dags att skiljas

7. Få dig att må dåligt

Det ligger i en partners ”arbetsbeskrivning” att höja dig till skyarna. Att stötta dig när du är nere och att få dig att känna dig älskad, självsäker och fin. Får hen dig istället att känna dig osäker eller mindre värd så är det nog inget förhållande att satsa på.

Antingen lägger personen grunden för ett destruktivt förhållande, eller så är personen i fråga bara en skitstövel. Inget du behöver i ditt liv, så att säga.