RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

5 attraktiva egenskaper som är viktigare än utseendet

07 apr, 2021 
attraktiva egenskaper
Hur du agerar gentemot andra kan avgöra hur åtråvärd du anses vara – det är inte alls lika viktigt hur du ser ut. Här är egenskaperna och beteendena som gör dig hett eftertraktad!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 tips för att hålla liv i relationen under coronaBrand logo
6 tips för att hålla liv i relationen under corona

Visst kan man falla för ett charmigt leende eller vackra ögon, men forskning visar att personligheten spelar minst lika stor roll när det gäller hur attraktiv någon uppfattas vara.

Vissa personlighetsdrag klassas helt enkelt som mer eftertraktade hos en potentiell partner än ett vackert utseende – och tur är väl det! Ett snyggt ansikte kan nämligen aldrig väga upp för en otrevlig personlighet, särskilt inte i längden.


Här är 5 beteenden och karaktärsdrag hos personer som uppfattas som attraktiva, enligt vetenskapen:


De får andra att känna sig speciella

Får du personer du möter att känna sig uppskattade och sedda? Att till exempel lägga en ny bekantskaps namn på minnet och visa detta genom att tilltala dem vid namn anses som väldigt attraktivt, enligt tysk forskning från universitetet i Bamberg. Genom att få andra att känna sig speciella uppfattas även du som speciell.

Annons

De är generösa

Generositet är också en attraktiv egenskap, visar forskning från Indiana State University i USA. Studien visade bland annat att givmilda personer – bland annat de som volontärarbetar – uppfattas som mer attraktiva.
– Vår forskning har kommit fram till att skönhetsprodukter och operationer inte är den enda vägen till ett vackrare utseende. Kanske bör nästa skönhetstrend vara generositet, säger professorn Sara Konrath enligt Aftonbladet.


De agerar mot orättvisor

Enligt en amerikansk studie från University of Arkansas uppfattas det som attraktivt att reagera på orättvisor och omoraliska beteenden. Blir du upprörd över andras bristande moral är det alltså positivt i sig – men helst ska du också aktivt motverka orättvisor och givetvis själv föregå med gott exempel. Framför allt kvinnorna ansåg att detta var en attraktiv egenskap.

De äter ekologiskt

Vilken typ av mat du äter kan också påverka hur attraktiv du anses vara. Nederländska forskare har kommit fram till att personer som köper ekovänliga livsmedel ses som mer eftertraktade än de som handlar icke-ekologisk mat. Detta gäller för såväl längre relationer och kortare förbindelser, skriver Aftonbladet.

Annons


De är ambitiösa

Personer som jobbar hårt och är driftiga och målmedvetna ses som mer tilltalade än personer som ligger på latsidan, visar forskning från Adelphi University i New York. Universitetets psykologiprofessor Lawrence Joseph menar att det bland annat handlar om att vi attraheras av personer vi tror oss kunna bygga en stabil framtid med – och som kan hjälpa till att försörja eventuella barn. Avsaknad av ambition är också en vanlig anledning till separationer.

Typen av relation spelar in

Vad som anses attraktivt kan också bero på om det handlar om en tillfällig flirt eller någon vi vill inleda en långvarig relation med. Vid kortare förbindelser attraheras vi ofta av personer som är utåtriktade och självsäkra. Letar vi efter en långvarig partner är det däremot viktigare att personen är varm, pålitlig, dedikerad och omtänksam.

Foto: TT

Annons