RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

6 tecken på att du inte längre är kär i din partner

29 apr, 2019 
Har du börjat tveka på din partner och om du är tillräckligt kär? Här är sex grundläggande punkter för ett sunt och kärleksfullt förhållande – och vad som händer när man slutar jobba på dem, medvetet eller omedvetet. Behöver du skärpa till dig – eller borde du göra slut?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nej, fjärilarna i magen håller inte i sig för alltid. Men när nyförälskelsen går över ersätts de med en trygg, djup kärlek som präglas av omtanke för varandra. Förhoppningsvis håller den sig stark länge. Men ibland bleknar magin till den grad att man börjar tvivla på sin känslor.

Var går gränsen för en tillfällig dipp, och när är det dags att inse att du måste ta tjuren vid hornen och göra slut, för bådas skull?

Det finns många texter som avhandlar ämnet ”Är din partner kär i dig? Så vet du” – men här ligger fokus på dina känslor och proaktivitet, istället för reaktivitet. Känner du dig träffad av punkterna nedan? Ursäkterna kan vara många, kanske vill man inte själv inse vad som håller på att hända.

Och visst kan man ha perioder som gör att man inte ger sin partner den omtanke de förtjänar. Men om dina känslor stämmer överens med flera av punkterna nedan och du inser att beteendet har blivit kroniskt behöver du ta dig en tankeställare. Vill du vända mönstret kommer det att krävas jobb.

Annons

Är det dags att göra slut – eller går förhållandet att rädda?

1. Apati

Visst bör man ha egna intressen, vänner och egentid. Men inte hur mycket som helst. När man älskar någon vill man göra saker tillsammans med sin partner. Man anstränger sig för att hitta tid till roliga aktiviteter som kittar ihop förhållandet och för att göra den andra glad. Vill du inte utforska världen och uppleva nya saker ihop med din partner? Dåligt tecken.

2. Distans

När förhållandet mår bra vill man vara tillsammans med sin partner. Man längtar efter de stunder man får spendera tillsammans och ser till att prioritera dem. Om du regelbundet distanserar dig från din partner och hittar på saker på egen hand ser framtiden för er som par inte så lovande ut.

3. Fysisk närhet och intimitet

Visst kan lusten gå upp och ner i en lång relation. Stress, jobbiga perioder och små barn är till exempel inga afrodisiakum. Men sex boostar relationen och känslan av närhet och gemenskap. Och i ett bra förhållande ångrar man sällan en vända i sängen, även om man kan behöva lite starthjälp ibland.

Annons

I lyckliga förhållande ser man i grunden fram emot sex, inte bara för sin egen njutning, utan också för att tillfredsställa sin partner och få dem att känna sig åtrådda och uppskattade. Om du inte njuter av och längtar efter stunder av fysisk närhet och sex med din partner är förhållandet på hal is.

4. Fokus

Lyckliga par prioriterar sin partner och bryr sig om deras välmående. De tänker på sin partner ofta och överraskar dem gärna med såväl små som stora bevis på sin kärlek. De oroar sig för sin partner när de märker att något är fel och gör sitt yttersta för att lyfta varandra. Känner du inte igen dig? Inte bra.

5. Värderingar

När du verkligen älskar din partner tänker du ofta på hur lycklig du är som hittat just hen. Och du däremot tänker att din partner är ersättningsbar och att det finns fler fiskar i havet, så är du tyvärr inte tillräckligt kär.

6. Respekt

När man älskar sin partner respekterar man varandra. Man stöttar, lyssnar, uppskattar och kompromissar – och man jobbar som ett team. Om du behandlar din partner som att de inte har särskilt mycket att berika ditt liv med är det dags att vakna upp på riktigt, eller att göra slut.

Förmodligen har du fått svaret på din fråga nu.

Källa: Psychology Today   Bildkälla: TT

Lär mer:

Rädda relationen eller göra slut? Kommunikationstipsen som gör skillnad

4 vanliga tankevurpor som ökar risken att kärleken dör

7 löften som kan rädda relationen

Annons