RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

6 svenska kändisar som öppet berättat om sina separationer

07 aug, 2019 
AvSara Lund
svenska kändisar separation
Att gå igenom en skilsmässa eller en separation är inte lätt. Här är sex svenska kändisars egna ord om den tuffa perioden – om sorgen, saknaden och hoppet om att tiden läker alla sår.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att gå igenom en skilsmässa eller en separation kan vara riktigt tufft, men med tiden blir det bättre. Några gemensamma nämnare för många som berättar om sina separationer är rädslan för att vara ensam, sorgen och saknaden av eventuella gemensamma barn, samt det destruktiva förhållandet man får till sig själv. Men en annan, lite mer positiv, gemensam nämnare är att tiden läker såren – och att glädjen kommer tillbaka.

Nedan har vi samlat sex svenska kändisars egna berättelser om sina uppbrott – berättelser som innehåller sorg och förtvivlan men också hopp för framtiden.

Carolina Gynning om separationen från Alexander Lydecker

I början av 2018 gick Carolina Gynning ut med att hon och ex-sambon Alexander Lydecker gjort slut. Via sina sociala kanaler har Carolina delat med sig av sina tankar och känslor kring separationen.

”2018 var det värsta året i mitt liv om man inte tänker tillbaka på en del år i min ungdom då jag utsatte mig själv för total förnedring. Skilsmässa, lära sig leva utan sina barn på halvtid. Ett riktigt jävla helvete om ni frågar mig”, skrev Carolina på sin Instagram förra året.

Carolina Gynning tillsammans med Alexander Lydecker på ELLE-galan. Bildkälla: TT

Tillsammans med Carina Berg driver Carolina Gynning podcasten Gynning & Berg hittar sig själva. I ett avsnitt från tidigare i år diskuterar duon skilsmässor – och Carolina läser då upp en anteckning som hon skrev till sig själv när hon vara nere på botten.

Annons

– Jag var inte beredd på den smärtan som den första julen utan att vara en familj kunde frambringa. Ingen hade varnat mig. Jag ramlade rakt ner i en iskall avgrund med huvudet före. Jag kunde inte sluta falla. Det var som att linan som skulle hindra mig att falla hade klippts av. Om någon berättat för mig vad en skilsmässa innebar innan jag tog steget hade jag nog aldrig valt att skiljas. Jag hoppas av hela min själ att det svaret ska vara annorlunda om några år, men just nu känns det så, säger hon i podden.

I dag har Carolina gått vidare och är lycklig med sin nya kärlek Victor Philipson.

Carina Berg om skilsmässan från Kristian Luuk

Carina Berg skilde sig från sin tidigare man Kristian Luuk för tre år sedan. I podcasten Gynning & Berg hittar sig själva berättar hon om känslorna kring den stormiga tiden.

– Jag satt och tittade på folks Instagram och allt som jag hade dömt ut som patetiskt och löjligt innan blev sant och viktigt för mig. Alla följer nästan samma mönster efter en skilsmässa, det går nästan att pricka av alla situationer, säger hon.

Carina Berg och Kristian Luuk på Polarpriset.
Carina Berg och Kristian Luuk på Polarpriset. Bildkälla: TT

Hon berättar om sitt destruktiva beteende mot sig själv och att hon en dag bröt ihop på golvet i hemmet – mittemellan återvinningen och smutstvätten.

Annons

– Här ligger jag mellan skräp och smutstvätt, här ligger skiten tänkte jag. Vem är jag, vad hände med mig? Jag hade självpisseri som jag ägnade mig åt, jag piskade på mig själv och hatade mig själv. Så destruktivt gjort, berättar hon.

Carina har nu träffat kärleken på nytt och väntar barn med sin make Erik Berg. I sin podcast uppmanar hon andra att tro på att tiden efter en skilsmässa blir bättre.

– Det blir faktiskt bättre. Sorgen efter en skilsmässa lättar och det där beslutet kommer att klarna och varför kommer bli tydligt igen. Det kommer bli bättre och när du har vant dig med det, att du har en ny kontext och börjar se det fina med det, då kommer du hitta lugn och ro i ditt nya liv. Då kommer den stora sorgen att lätta, säger hon i podden.

Isabella Löwengrip om skilsmässan från Odd Spångberg

I maj 2017 kom nyheten om att entreprenören och influencern Isabella Löwengrip och Odd Spångberg går skilda vägar. Paret var gifta i fyra år och har två barn tillsammans. I en intervju med Damernas Värld berättade Isabella om känslorna strax efter uppbrottet.

Isabella Löwengrip och Odd Spångberg på premiären av
Isabella Löwengrip och Odd Spångberg på Cirkus i Stockholm. Bildkälla: TT

– Jag är bra på att bita ihop. Jag är stark, men att gå igenom en skilsmässa med två små barn är såklart ingen lätt process. Jag är en rationell person, så när jag kände att ”det här är inte bra, nu måste jag gå vidare”, då gjorde jag det. Om jag inte mår bra gör jag något åt det. Skilsmässan var mitt initiativ. Vi hade olika värderingar och olika åsikter om familjelivet och karriären, så det funkade inte för mig, sa hon då.

Annons

I år var Isabella en av sommarpratarna i P1 och i sitt program berättar hon mer om vilken smärta skilsmässan innebar.

– Det gjorde ont att lämna Odd. Jag höll på att sprängas inombords, allt kändes trångt och jag behövde få bre ut mina vingar. Testa vad jag gick för, jag var ju trots allt bara 26 år. Det här kunde bara inte vara allt, säger hon i pogrammet.

Jenny Alversjö om skilsmässan från Patrik Larsson

TV4-profilen Jenny Alversjö skilde sig från Patrik Larsson efter elva år som gifta. I en intervju med Svensk Damtidning berättade hon om beslutet, som hon beskrev som svårt men rätt.

– Det är svårt, och jag har respekt för att alla väljer sin väg. Även där måste man vara sann mot sig själv och försöka gå den väg man känner att man behöver göra. Livet är alldeles för kort för att man inte ska göra det. Leva år efter år och känna att det inte känns bra, det är ingen bra väg, sa hon då.

Jenny Alversjö och Patrik Larsson
Jenny Alversjö och Patrik Larsson. Bildkälla: TT

Jenny berättade att skilsmässan lämnade en sorg efter sig men att relationen mellan henne och Patrik fortfarande är stark.

Annons

– Vi är goda vänner och har ändå levt med varandra halva livet. Det är inga bittra känslor, mer att man har en sorg. Men man måste vara sann mot sig själv och Patrik är fortfarande en person som betyder mycket för mig. Det kommer han alltid att göra, säger hon till Aftonbladet.

Hannah Graaf om skilsmässan från Peter Karyd

Hannah Graaf och Peter Karyd valde att gå skilda vägar efter tio år som gifta. Hannah har tidigare skrivit på sin blogg att beslutet var gemensamt.

”Det var ett gemensamt beslut att gå skilda vägar. Vi har kämpat och försökt men sen tog det stopp och nu är vi här. Vi gav inte upp enkelt och utan en kamp i alla fall. Vi gjorde vårt bästa men det räckte tyvärr inte till”, skrev hon.

Hannah Graaf och Peter Karyd skilsmässa
Hannah Graaf och Peter Karyd. Bildkälla: TT

Tiden efter skilsmässan har varit tuff för Hannah och på bloggen skriver hon om känslorna och att hon känt sig otillräcklig.

Annons

”Känner mig otillräcklig trots att jag vänder ut och in på mig för att finnas för alla barnen. På alla sätt. Vara mamma, stötta, rädda, släcka bränder, jaga, älska, finnas, sätta krav, vara vän, lyssnare, förmana, styra upp, sy ihop, laga, förlåta. Ja allt”, skriver hon.

Hon skriver också om vikten att få vara privat och att allt kanske inte är som det ser ut utåt på sociala medier.

”Fasen vad jag önskar att man bara kunde få spy av sig, gråta ur sig, berätta allt och bara braka ihop. Men så funkar det inte tyvärr. Gränsen mellan att vara personlig och privat den håller jag hårt på”, skriver hon.

Martina Haag om skilsmässan från Erik Haag

Efter 20 år tillsammans gick Martina och Erik Haag skilda vägar. I SVT:s Skavlan berättade hon om den stora sorgen.

– Under den här perioden så kunde jag inte äta och jag behövde inte äta. Jag klarade mig på ingenting. Det var helt obegripligt. Det var som att stoppa in en bit tyg i munnen – varför skulle jag göra det för? Jag gick ned jättemycket i vikt, berättade hon.

Martina och Erik Haags skilsmässa
Martina och Erik Haag. Bildkälla: TT

Martina berättade också om vikten av att förlåta och gå vidare, samtidigt som hon betonade hur viktigt det är att låta saker ta tid.

Annons

– Först behöver du tiden för att börja resa dig upp, sen behöver du tiden för att bli glad. Men det allra svåraste, och det du behöver för att kunna laga dig, är att kunna förlåta. För kan du inte göra det så är du inte färdig. Och det behöver du mycket tid till. Men det kommer, säger hon.

Trots den svåra sorgen säger även Martina att skrattet och glädjen kommer tillbaka, om du bara ger dig själv lite tid.

– Man är så ledsen att man tror att man ska dö. Men så en dag glömmer man att kryssa en kvart. Sen så börjar man skratta. Sen så börjar man bli lite glad igen, säger hon enligt SVT.

Läs mer:

7 svenska kändisar som öppet berättat om sin psykiska ohälsa

11 kändisar som haft svårt att få barn – här är deras egna ord

Annons