RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

6 små relationsbovar – som kan skapa stora problem

26 apr, 2019 
AvEva Boholm
Par som har grälat sitter i en soffa
Det finns ett antal små, diffusa problem som kan smyga sig in i relationen. Även om de är små och bagatellartade kan de orsaka stor skada om man inte är på sin vakt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vissa relationsproblem är så uppenbara att man förhoppningsvis reagerar på dem direkt och avslutar förhållandet, till exempel när det handlar om våld, psykisk misshandel eller otrohet.

Men det finns ett antal diffusa orosmoln som inte syns så tydligt men som kan ställa till med svåra problem för både relationen och ditt välmående. Det säger amerikanske parterapeuten Jennifer Chappell Marsh till Huffington Post som satt ihop en lista på luriga varningstecken som man inte bör nonchalera.

Du känner olust av din partners närvaro

Känner du dig spänd, får ont i magen, huvudvärk eller har svårt att sova när ni är på tu man hand? Det kan vittna om att något är fel mellan er. Vanliga stressymtom kan ofta härledas ur en dålig relation och kroppen kan reagera väldigt starkt på detta.

– Det kan vara svårt att sätta fingret på vad som är fel i en relation, men kroppen avslöjar ofta sanningen, säger Jennifer Chappel Marsh.

Annons

Du känner dig ensam, även när ni är tillsammans

Visst kan man känna sig mer eller mindre nära sin partner under olika perioder. Men om känslan av ensamhet ofta finns där är det ett tecken på att något saknas i er relation.

Har du svårt att öppna dig för din partner – eller blir du avvisad när du försöker skapa kontakt? Sådana känslor skapar distans i relationen. Om man inte återskapar närheten kommer klyftan öka och skada förhållandet alltmer.

Ni har osunda gräl

Konflikter är oundvikliga i alla relationer. Men vissa par bråkar på ett oschysst sätt. Eller så grälar de inte alls.

Att gräla sunt innebär att man kommer med konstruktiv kritik och att man visar respekt för varandras åsikter – även om de är tvärtemot ens egna. Ett osunt gräl slutar ofta i skrik och svordomar. Eller total tystnad, där man sopar problemen under mattan. Båda är rena dödsfällan för relationen.

Ni bråkar om pengar

En av de vanligaste skilsmässoorsakerna är bråk om pengar. Den ena gillar att göra av med pengar, den andra vill spara. Eller så vill en av er kanske ha ett gemensamt konto, medan den andra vill hålla kontona åtskilda. Här handlar det om att kunna kompromissa och diskutera sig fram till lösningar som känns vettiga för båda. Ta gärna hjälp utifrån, antingen från en bankrådgivare eller en relationsterapeut.

Annons

Ni skämtar och gör er roliga på varandras bekostnad

Att skoja och småretas med varandra är ofta en kul krydda i en relation – så länge man skrattar MED varandra och inte ÅT varandra. Sårande tjuvnyp, föraktfulla pikar och att himla med ögonen när den andra säger något handlar däremot om respektlöshet, ett försök att förminska den andra.

Om du känner dig sårad ska du inte skratta bort din partners elaka skämt. Var ärlig och sätt upp tydliga gränser, annars hamnar ni i en osund maktkamp. En dödsstöt för relationen.

Ni kan inte fatta beslut

Kan ni inte bestämma vart ni ska åka på semester, vilken bilmodell ni ska köpa eller ens vilken restaurang ni ska äta middag på? Obeslutsamhet drabbar alla ibland. Men om det här är något som präglar er relation kan ni vara illa ute. Det kan nämligen vara ett tecken på att förhållandet är skakigt och instabilt. Kanske handlar obeslutsamheten om huruvida ni egentligen vill vara kvar i eller lämna förhållandet.

– Att inte kunna fatta beslut skapar frustration och osäkerhet i relationen, förklarar samlevnadsterapeuten Spencer Northey. Försök att hitta mönster i  obeslutsamheten och fundera över varifrån den kommer.

Källa: Huffington Post  Foto: TT

 

Läs också:

Så tacklar ni de vanliga relationsproblemen

Vem är mest självisk i din relation? 7 avslöjande tecken

5 saker du (omedvetet) gör som kan få din partner att må dåligt

Annons