6 saker du inte ska säga om din partner blivit bedragen tidigare

Få saker gör så ont som att bli bedragen av någon man älskar och litar på. Sveket kan få en att helt tappa tron på kärleken, andra människor – och till och med sig själv. Tyvärr kan såren också påverka en långt efter att förhållandet tagit slut.

Allt det här är viktigt att förstå om man dejtar någon som blivit bedragen i ett tidigare förhållande. För även om DU är världens mest omtänksamma partner, som ”aldrig” skulle vara otrogen, kan du ändå råka hälla salt i de gamla såren, utan att mena det.

Cristina M. Kronior är mental coach och stöter ofta på de här problemen i sitt arbete. Här är hennes bästa råd till dig som är ihop med någon som råkat ut för otrohet i tidigare förhållande.

”Nu får jag skit för dina problem”

Din partner kan ha svårt att uttrycka sina känslor och rädslor inför dig, men se upp så att du inte pressar hen, och anklaga inte hen för att låta dig lida för exets misstag (även om du ibland känner så). Fråga istället hur du kan stötta och få hen att känna sig tryggare i ert förhållande.

”Det har inte du med att göra”

Små saker kan göra stor skillnad för att få din partner att känna sig lugn och älskad, som att skicka ett extra mess när du är ute eller fråga om din partner vill följa med när du ska ut med dina kollegor. Var tydlig när din partner frågar vart du ska och med vilka, om du verkar hemlighetsfull eller vag kan det trigga igång funderingar och osäkerhet.

”Jag är inte sådan, jag skulle aldrig göra så mot dig”

Det här är känslig mark – för även om du aldrig skulle vara det är det ett faktum att det flesta som ÄR otrogna också säger så här. Förmodligen gjorde även din partners ex det. Därför är det bättre att visa din partner att de inte har något att oroa sig för med hjälp av andra ord och handlingar.

”Du är paranoid”

Nej och åter nej. Det här är något av det värsta du kan säga. Att underminera din partners känslor och oro kan röra upp gamla känslor av svek till ytan. Därmed inte sagt att din partner har rätt att vara misstänksam mot alla dina vänner, eller bli orolig varje gång du inte svarar i telefonen eller på ett mess direkt. Skulle det bli så behöver ni ha ett allvarligt samtal där du tydligt försäkrar din partner om att du verkligen vill satsa på ert förhållande, men hur viktigt det är att hen litar på dig och att ni har sunda ramar för vad som är okej och inte.

”Jag orkar inte med det här igen”

Istället för att bli frustrerad och defensiv när din partners osäkerhet gör sig hörd, försök ta reda på vad det är som triggar de här bråken. Att prata om problemen hjälper er båda att kunna lämna det här bakom er.

”Du måste släppa det som har hänt”

För att verkligen kunna gå vidare är det viktigt att bearbeta tillräckligt. Att prata om det som hänt gör det lättare för er båda att identifiera känsliga beteenden så att ni kan undvika dem och gå vidare framåt tillsammans.

Källa: Cosmopolitan   Foto: TT

Läs mer:

Studie: Så kan hälsan påverkas av otrohet

15 frågor som kan förutspå om din relation kommer vara livet ut 

5 typer av otrohet – och vad du behöver veta om dem

Utvald läsning