6 saker du inte ska säga till någon som är ledsen

6 saker du INTE ska säga till någon som är ledsen

När någon mår dåligt försöker vi vuxna ofta komma med goda råd eller förmaningar till varandra. Men allt är inte lämpligt att säga. Vissa uttryck kan till och med förvärra situationen.

Här är 6 fraser du inte bör säga till någon som är ledsen:

1. ”Det finns de som har det värre”

Dessa ord förminskar en persons känslor och ger signaler om bristande empati. Även om andra också mår dåligt, och kanske ännu sämre, har var och en av oss rätt att få vara ledsen och få förståelse för detta. Ingen känsla är viktigare än den andra – och alla känslor bör tas på allvar. Som ledsna känner vi oss annars ännu mer ensamma, sårbara och utsatta.

2. ”Var tacksam för allt du har”

Visst kan vi med logiken se och förstå att vi har mycket i livet att vara tacksamma för, men när känslor av nedstämdhet och sårbarhet intar vår kropp är det svårt att vara rationell. Då kan tårarna lätt ta över och dessa försvinner inte bara för att vi påminns om livets goda sidor. Väldigt få människor väljer att medvetet vara otacksamma.

3. ”Du är starkare än du tror”

Den som är ledsen känner sig inte stark. När någon har förväntningar på att vi ska visa upp mod och styrka i en svår situation kan resultatet bli att vi i stället upplever en känsla av misslyckande. Vi tänker att vi borde vara stora och starka, men vi är det inte – alltså känner vi oss värdelösa.

Läs också: 5 personlighetsdrag som riskerar att göra dig utbränd

4. ”Tänk positivt”

Det går inte att uppmana en ledsen person att tänka glada tankar. Hade det varit så lätt hade inte sorg, nedstämdhet och depression funnits. Vad en ledsen person behöver är bekräftelse, förståelse och stöd. Kommentarer som förringar situationen gör bara det hela ännu värre.

5. ”Sluta tycka synd om dig själv”

Givetvis är det inget självvalt tillstånd att sitta och tycka synd om sig själv. Personen som är ledsen har bara inte förmågan att mäkta med situationen just nu och behöver få reagera. Att undertrycka sina känslor är dessutom farligt och kan ge svåra mentala konsekvenser på sikt. En kram och stöd är vad varje ledsen människa behöver.

6. ”Det går över”

Javisst går saker över eller blir åtminstone lättare att hantera, men just för stunden kanske det inte är så mycket till tröst. Att uttrycka sig så kan vara att förringa problematiken och visa tecken på nonchalans. Inget blir bättre av att omgivningen inte bryr sig. Visa i stället omtanke och säg: ”Jag finns här för dig så länge du behöver mig.”

Läs också: 5 saker en förälder ALDRIG bör säga till sitt barn

Av: Margaretha Malmgren

Foto: Shutterstock

Utvald läsning