RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

5 sätt en otrohet kan påverka er relation

20 jul, 2017 
AvCecilia Edström
Otrohet är ett helvete – men det kan faktiskt leda till något positivt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du blivit bedragen? Om ja, du är långtifrån ensam om det. I en undersökning som Metro lät göra 2015 visar att var fjärde svensk har varit otrogen. Vad otroheten beror på varierar men det är ofta en reaktion på att man saknar något i sitt förhållande.

– Det kan till exempel vara att man tappat närheten, slutat prata med varandra och tappat nyfikenheten på varandra. Kort sagt: Att man inte får viktiga behov tillgodosedda, säger Eva Rusz som är psykolog och parterapeut i en tidigare artikel i MåBra.

Otrohet kan bli dödsstöten för ett förhållande. Men det behöver inte automatiskt leda till att det blir så trots att förutsättningarna ändras drastiskt. Här är några av de förändringar man kan få räkna med.

1. Du kan inte lita på något längre.

Det är väl inte speciellt överraskande att du inte längre kan lita på din partner sexuellt och känslomässigt, men det kan också spridas till andra områden. Till exempel så kan man börja misstro personens ekonomiska sinne och föräldraskap.

Annons

2. Du tappar ditt självförtroende.

Det är vanligt att skämmas och känna att man inte duger efter att ha blivit bedragen. Att man inte är attraktiv, smart eller rolig nog. Det gör att ditt självförtroende sjunker.

Läs också: Otrogna svenskars favoritursäkter

3. Ditt fokus skiftar.

En otrohet kan öka både ångest och oro i kroppen vilket i värsta fall kan leda till en depression. Vissa kan helt tappa fokus på resten av livet såsom vänner, familj och att ta hand om sig själv. Det är viktigt att ta en dag i taget och försöka prioritera hälsosamma vanor som att gå till gymmet och kanske börja gå i terapi. Det här kan på sikt göra att du bygger upp dig själv från grunden och kommer ut på andra sidan som en lyckligare människa.

4. Du känner inte igen ditt sexuella beteende

För vissa människor kan en otrohet vara dödsstöten för sexlivet. Man går igenom alla typer av känslor och det kan förstöra det sexuella i relationen. Om du har blivit bedragen så är sex ofta den sista pusselbiten i förlåtelsen. Men det kan också bli precis tvärtom, att partnern aldrig känts så attraktiv som efter en otrohet. Tävlingsdjävulen tar över och man ska vinna tillbaka partnern från den andra till varje pris.

Annons

5. Era band kan bli starkare

Många relationer tar slut efter en otrohet men den kan också rädda en relation. Den kan vara ett riktigt ”wake-up call” och ett test på hur engagerad man faktiskt är i förhållandet. Tillsammans börjar man undersöka varför det hände och vad i förhållandet som kan ha varit fel. När allt ställs på sin spets är det inte sällan man hittar en rad förbättringsområden. Klarar man av att reparera skadan så kan faktiskt relationen bli starkare efter en otrohet.

Källa: prevention.com, Metro.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons