RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

5 saker du (omedvetet) gör som kan få din partner att må dåligt

19 dec, 2018 
Det finns flera omedvetna handlingar som kan såra ens partner och skada relationen. Samtalsterapeuten Daniella Gordon delar med sig av fem vanliga exempel – och ger på tips på hur man bör agera i stället.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att få en relation att fungera smärtfritt är i princip omöjligt, men det finns flera saker vi kan göra för att få den att bli bättre. Det svåra är att mycket av det vi behöver ändra på för att skapa ett behagligare kärleksliv är sådant vi själva inte märker av att vi gör fel.

Samtalsterapeuten Daniella Gordon har listat fem exempel på omedvetna handlingar som på riktigt kan få ens partner att må dåligt – och ger tips på hur man bör agera i stället:

Daniella Gordon tipsar om hur du förbättrar din relation
Daniella Gordon har bland annat varit med i SVT:s program Gift vid första ögonkastet och tidigare i år släppte hon boken Kärlek på allvar. Foto: Lina Eidenberg Adamo

1. Du är inte tydlig med varför du inte vill ha sex

Att visa sexuellt ointresse för ens partner och komma med undanflykter sårar och sätter spår. Det är helt okej att säga nej till sex – men kom ihåg att det är viktigt att kommunicera om varför på ett ärligt och kärleksfullt sätt.

Annons

2. Du använder ord som sårar

Det finns fyra generaliserande ord som är vanliga i vår kommunikation men som är sårande och bör undvikas:

Alltid – exempel: ”Du låter alltid din mamma komma i första rummet”
Aldrig – exempel: ”Du håller aldrig vad du lovar”
Borde – exempel: ”Du borde tänka på andra och inte bara på dig själv”
Måste – exempel: ”Du måste vara strängare mot barnen”

Försök i stället att vara förklarande, och utryck det du vill få sagt som en önskan och inte som ett krav.

3. Du är känslomässigt frånvarande

Känslomässig frånvaro och brist på stöd i känsliga situationer är sårande. Om din partner berättar om något jobbigt som hänt på jobbet och du bagatelliserar det eller är ointresserad och inte lyssnar kommer det att göra din respektive ledsen. Så – prioritera att vara närvarande.

4. Din kommunikation är nedlåtande

Respektlöshet i en relation är väldigt sårande. Och det är tyvärr alltför vanligt att par ger varandra föraktfulla kommentarer som till exempel: ”Det där är typiskt dig” eller ”Du är patetisk”. Kom ihåg att respekt handlar om vänskap och jämlikhet och att man aldrig ska sätta sig över den andra.

Annons

5. Du förstår inte problematiken med att vara egocentrisk

Att vara självisk är inte samma sak som att stå upp för sina behov – att stå upp för sina behov innebär att man kärleksfullt och tydligt förklarar vad som är viktigt för en själv och varför. Det skapar oftast förståelse hos ens partnern. Själviskheten är ofta en dåligt kommunicerad handling som ens respektive inte får delta i och som därför upplevs som aggressiv. Kom ihåg att en bra och hållbar relation kräver att man emellan åt ger upp sitt eget behov för det som är bäst för förhållandet.

Är du den som känner dig sårad av din partner? Undvik att hamna i försvar!

Är du den som känner dig sårad av din partners beteende? Då måste du kommunicera det. Men kom ihåg att inte hamna i försvarsställning – det leder oftast till en eskalerande konflikt. Berätta i stället att du har blivit sårad och förklara varför.

Annons

Säg till exempel: ”Det du gjorde sårar verkligen mig” eller ”Det där du gjorde är väldigt känsligt för mig eftersom att jag tidigare har varit med om…”. Sen utrycker du en önskan och säger till exempel: ”Jag skulle uppskatta om du…”.

Gör om gör rätt – 5 tips på handlingar som stärker relationen: 

  • Kom ihåg att uttrycka kärlek och tillgivenhet ofta.
  • Visa att du bryr dig om din partner genom små enkla gester i vardagen. Det betyder mycket.
  • Var intresserad av det din partner älskar och engagera dig i passionen – även om du inte delar samma intresse.
  • Var är ärlig och uttryck din sårbarhet på ett kärleksfullt sätt.
  • Fråga ofta: ”Vad känner du att jag kan tillföra i ditt liv för att göra det härligare?”. Det visar att du är mån om er relation och vill vara närvarande.

Foto: IBL 

Läs mer:

Experten: Därför behöver otrohet inte vara slutet på relationen

22 saker som alla par bör göra tillsammans minst en gång i livet

Enkla tips på hur du skapar mer romantik i vardagen

Annons