5 faktorer som avslöjar om relationen kommer att hålla

22 sep, 2020 
Är du övertygad om att det kommer vara ni två för evigt? Här är en lista att checka av med fem punkter forskare anser essentiella för att kärleken ska hålla i längden.
Annons

5 tecken på att du ha träffat den rätta
5 tecken på att du ha träffat den rätta

Ingen relation är densamma som en annan. Därför är det egentligen omöjligt att påstå att ”hemligheten bakom ett långvarigt förhållande är…” – men trots detta finns det likheter när forskare analyserar vad som gör oss lyckliga i en relation.

När forskare gick igenom 43 stora relationsstudier med sammanlagt över 11 000 par kunde de hitta framförallt fem faktorer som tycktes avgörande för om en relation skulle hålla i längden eller ej.

1. Engagemang

Hur engagerad uppfattar du att din partner är i er relation? Är svaret ”mycket engagerad” ser det ut som att ni har en bra start för att kunna hålla ihop i längden. Faktum är att det verkar vara viktigare att partnern bryr sig om relationen, än att hen bryr sig om dig. För om du känner att din älskling kommer vilja kämpa för ert fortsatta förhållande, även när du beter dig som en idiot, så ökar även ditt förtroende för relationen och du kan känna dig tryggare.

Annons

Och tvärt om: Om du känner att din partner INTE är särskilt mån om relationen kan det skapa oro hos dig och få dig att hela tiden tippa på tå runt era problem och kanske inte våga säga vad du egentligen tycker av rädsla för att hen ska vilja göra slut.

2. Uppskattning

Enligt undersökningen är det viktigt i en relation att man känner dels att man får uppskattning och att man kan visa den tillbaka.

Enligt sex- och relationsexperten Tammy Nelson får man alltid mer av det man visar uppskattning för: Mer tid, mer uppmärksamhet, mer närhet och mer bra sex, när vi visar uppskattning för det ens partner gör och är. Det säger hon till magasinet Well and Good.

3. Samsyn på sexlivet

En långvarig relation är SÅ mycket mer än bara sex, men sex är däremot något som kan göra att ett par kommer närmre varandra i relationen – speciellt när vardagens bekymmer smyger sig på. Par där båda parter anser sig ha ett bra sexliv har därför större sannolikhet att hålla längre.

Annons

Känner du inte att du får vad du behöver, sexuellt, i er relation, eller om din partner är missnöjd – tveka inte att söka hjälp från en expert!

4. Nöjd partner

Lika viktigt som det är att du är nöjd med din partner är det att du känner att din partner är nöjd med dig. Inte minst för ens självförtroende i relationen. Och hur vet man det? Kommunikation!

Det är viktigt att ni kan prata om allt från fördelningen av sysslor hemma till vad ni båda tycker är skönt i sängen. Gå inte med på att du ska behöva läsa hens tankar – ni måste båda kunna ta upp om det är något ni är missnöjda med.

5. Konflikthantering

Att sträva efter att aldrig bråka kommer inte att göra er till ett starkare par – och kommer definitivt inte att lösa några av era problem. Alla par bråkar ibland, så är det bara. Det som gör skillnad är hur man löser dessa konflikter.

Par som gemensamt kan lösa sina problem och bli sams har större chans att klara sig ihop framåt.

Annons

Vissa konflikter är förstås svårare att lösa än andra. Kan ni inte komma vidare från en konflikt, då kanske ni kan få hjälp av lite parterapi?

Här är några saker ni hur som helst aldrig ska säga när ni bråkar – för att de kan bli slutet på er relation.

Foto: TT   Inspiration: Well & Good

Läs mer:

Ny forskning: Det har lyckliga par gemensamt

6 vanor världens lyckligaste människor har gemensamt

8 saker de lyckligaste paren gör – utan att tänka på det

Annons