5 frågor du bör ställa till din partner – om pengar

Pengar kan både göra och förstöra en kärleksrelation – och ju förr du och din partner börjar prata om finansiering och ekonomi desto bättre. På så sätt undviker ni onödig stress och slipper lönlösa diskussioner som på sikt kan leda till ett infekterat förhållande. Vi har därför lista fem viktiga frågor om pengar som du och din partner verkligen borde avsätta tid för att diskutera med varandra.

Precis börjat dejta den du tror kan vara den rätte? Ta frågorna stegvis – första frågan passar bra att ställa en bit in i förhållandet, den andra en stund efter det och så vidare. Det här kan skapa en bra känsla för om er relation kommer att fungera på sikt.

1. Vad värderar du när det kommer till pengar och ekonomi?

Det här är en enkel men intressant fråga som är bra att börja samtala om. Fråga din partner hur hen ser på ekonomi och vad hen värderar att lägga sina pengar på. Planerar din partner att köpa bostad eller lägger hen undan alla sina besparingar till en långresa? Att diskutera den här typen av frågor kommer ge en tydlig bild av var ni båda befinner er i livet, vad ni har för prioriteringar och vad för typ av liv ni vill leva. Kom ihåg att ingenting är rätt eller fel, det här handlar om att få en känsla för kemi, värderingar och syn på livet.

2. ”Berätta om din bästa och sämsta investering?”

Det här upplevs som en mer lättsam fråga, men beroende på vad din partner ger för svar går det att tolka in ganska mycket. Vad prioriterar hen att investera i och vad ser hen som ett lönlöst köp? Ser din partner ens något som en dålig investering? Genom att ta upp det här går det att komma in på mer känsliga ämnen som förhållningssätt till kreditkort och sätt att se på sparande och skulder. Har du och din partner samma syn på att låna pengar till exempel? Det här kommer att kunna ge en bra inblick i vad för typ av relation ni kommer att ha tillsammans.

3. ”Hur ser du på gemensam ekonomi?”

Innan ni bestämmer er för att flytta ihop är den här frågan nästan ett måste att ta upp. Ska ni dela lika på allt oavsett inkomst och utgifter? Dela på visar delar eller betala allt separat? Här finns inte heller något rätt eller fel, det viktiga är att det känns rättvist för båda parter. Den här frågan är dessutom viktig att ventilera med jämna mellanrum. För genom livet kommer ekonomin att förändras. Vad gör ni om någon blir arbetslös och hur ser ni på inkomster och utgifter när den ena är föräldraledig? Pratar ni om sådant här i tid slipper ni känna er stressade och pressade när det väl gäller.

4. ”Om det tar slut mellan oss, vad gör vi med våra gemensamma tillgångar?”

Att prata om ett eventuellt uppbrott när allt är kärleksfullt och glatt känns aldrig kul. Men vi lovar att det är värt det. Så – om det mot förmodan skulle ta slut mellan er, hur löser ni det ekonomiskt och materiellt? Ni kanske tror att allt kommer att lösa sig smärtfritt ”Att ni inte är sådana som bråkar”, men stopp och belägg – det går inte att ta någonting för givet. Du vet aldrig vad som händer och varför ni eventuellt kommer att tvingas bryta. Det är bättre att alltid vara förberedd på det värsta.

5. ”Hur planerar vi framtiden”

Med den här frågan är det inte menat att ni ska döda allt det spontana i er relation och bara leva efter ett bestämt schema för framtiden. Tvärtom – spontanitet ska alltid uppmuntras. Poängen är att det kommer att vara enklare att ta spontana initiativ som går att njuta av om ni har en gemensam syn på framtiden. När vill ni skaffa barn, hur ser ni på husköp och vad drömmer ni om som pensionärer? Det här är så klart inget ämne ni ska diskutera i början av er relation – men när det känns seriöst och ni känner er mogna så våga fråga.

Läs också:

Tre saker alla sunda relationer har gemensamt

4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

Relationsexperten: Därför klarar du en långvarig relation

Utvald läsning