4 vanliga (o)vanor som kan skada relationen

Att prata skit om varandra när den andra inte hör, och att bara fokusera på varandras brister är exempel på vanliga vanor som kan skada en relation. Men även om du känner att punkterna nedan stämmer in på dig och din partner finns det hopp. Studier visar nämligen att par är mer benägna att jobba på sitt förhållande – och förändra sina dåliga vanor – nu än för tio år sedan. Det gäller bara att bli medveten om vad man gör och hur man är.

Här är exempel på fyra fasoner du bör se upp för – för en mer sund relation:

1. Du pratar skit om din partner inför dina vänner

Tillhör du gruppen som brukar prata skit om din partner inför dina vänner? Eller skämta på hens bekostnad? Ovanan är tyvärr inte ovanlig – men det gäller att se upp. Att snacka skit och skämta på bekostnad av en annan människa visar brist på respekt och kan skada relationen på sikt. För även om din partner inte vet om att du pratar om hen kan den negativa attityden smitta av sig på din inställning till ert förhållande – och det kommer garanterat din andra hälft att märka av.

2. Du fokuserar bara på din partners brister

Har du en tendens att jämföra din partner med dina vänners respektive? Och provoceras över att hen är på ett speciellt sätt? Även om du aldrig pratar högt om vad du tycker att din partner borde göra annorlunda kan den här ovanan förpesta hela ert förhållande. För tillslut blir tankarna vår verklighet.

Kom ihåg, gräset är inte alltid grönare på andra sidan – och det finns ingen människa på jorden som kommer kunna uppfylla alla våra krav. Välj att så ofta du kan fokusera på det din kärlek gör bra, och prata öppet (men snällt) om det du önskar vore annorlunda.

3. Du ser prestige i att vinna en diskussion

Ser du prestige i att alltid gå segrande ur en diskussion? Oavsett vad den handlar om? Att se bråk som en tävling kan skada relationen, och i värsta fall leda till att man helt slutar att diskutera saker med varandra. För det som från börjar handlar om att lösa ett problem blir i stället ett laddat prestigemöte.

Så, svälj din stolthet och våga lämna konflikter utan seger. För vad finns det egentligen att vinna? Ni är ett team som ska jobba mot ett gemensamt mål. Känner du dig inte färdig med en diskussion är det bättre att temporärt avsluta den för att senare återuppta snacket – men med en mer samlad och genomtänkt approach.

4. Du är aldrig helt ärlig med vad du känner

Har du en benägenhet att mer ofta än sällan klistra på ett leende på läpparna och låtsas som att allting är bra – även om det verkligen inte är det? Du undviker att berätta hur du verkligen känner för din partner, för att du inte orkar starta en diskussion – eller säger ja till saker som du egentligen inte vill göra, för att inte såra.

Den här ovanan kan verka som något du gör för er skull, men är egentligen raka motsatsen. Det gör det omöjligt för din respektive att förstå och förbättra – samtidigt som det ger liv åt irritation och ilska. För även om det är jobbigt att lätta på hjärtat är det viktigt för att skapa en ärlig relation som håller över tid.

Foto: TT/Shutterstock
Artikelinspiration: ELLE USA

Läs mer:

5 saker du (omedvetet) gör som kan få din partner att må dåligt

Gör skilsmässan så enkel som möjligt – expertens bästa tips

Experten: Därför behöver otrohet inte vara slutet på relationen