RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Saknar ert förhållande passion? Gör detta varje kväll

02 aug, 2022 
Par som dansar i köket nör de lagar mat tillsammans
Att lyckas behålla känslor av passion och lust i en långvarig relation kan vara utmanande. Men långt i från omöjligt! Här är sexologernas tre bästa övningar för att väcka ett dött förhållande.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Saknar ert förhållande passion? Ni är inte ensamma. Det är så lätt hänt att relationen övergår i rutin, och där ni tillslut är som en och samma person, eller bästa kompisar.

Se också: Så förändras sexlusten – ålder för ålder

Så förändras sexlusten - ålder för ålderBrand logo
Så förändras sexlusten - ålder för ålder

Vilket så klart är jättefint också! Men om man är en person som behöver få känna gnista, passion och kärlek så finns det enkla knep att ta till. Genom att bara avsätta sex minuter av dagen, kan ni väcka det dödaste av förhållanden, med tre enkla övningar:

1. Två kyssar om dagen: 12 sekundersmetoden

Sexologen Suzann Larsdotter berättar för Aftonbladet om en metod baserad på kyssar, som är vetenskapligt bevisad att kunna ta er ur relationssvackan. Hon pratar om den så kallade 12-sekundersmetoden, vilken härstammar från empiriska studier utförda av amerikanska relationsforskaren John Gottman.

Annons

Metoden är enkel: Ni ser helt enkelt bara till att kyssa varandra sex sekunder på morgonen innan ni skiljs åt för dagen, och sex sekunder på kvällen när ni kommer hem. Därför funkar det:

– I kyssen frigörs en cocktail av lyckohormonerna serotonin, dopamin och oxytocin. Det ger oss en känsla av välbehag och lugn och ro. När din partner ger dig den känslan förstärks den positiva bilden av hen och vi glömmer andra negativa saker som vi har tänkt tidigare. Så för parrelationen kan det verkligen vara en räddning ur den värsta krisen.

Suzann Larsdotter
Sexologen Suzann Larsdotter rekommenderar kyssar och hud mot hud. Foto: TT.

Samtidigt understryker hon att man inte ska tvinga sig själv om man känner ren avsmak inför för att kyssa sin partner (men då bör man kanske överväga varför det är så!). Men om en önskan att komma närmare varandra finns, så ger metoden goda förutsättningar för att lyckas finna varandra igen.

Annons

2. Hud mot hud: Femminutersmetoden

I samma guide ger Suzanne Larsdotter ytterligare ett knep, som ytterligare kan förstärka känslorna av passionen på nytt i er relation. Den kallades för femminuters-metoden, eller "hudande". Metoden är lika enkel som 12-sekundersmetoden, men tar lite längre tid.

Så funkar den: Ni avsätter fem minuter varje dag där ni ligger nakna i sängen och bara håller om varandra. Förslagsvis gör ni det innan ni går och lägger er, eller så gör ni det på morgonen innan ni går upp. Se det inte som en invit till sex utan försök bara njuta av varandras kroppar och beröring. Denna närhet skapar ett band mellan er samtidigt som det frigör kroppens lyckohormoner.

3. Lär er uppskatta varandras egenheter

I senaste säsongen av SVT:s relationsprogram Vi eller Aldrig, får ett av paren en uppgift av sexterapeuten Louise Mazanti, vilken syftar till åter att få dem att se på varandra som egna, sexuella varelser. Hon menar på att det ibland blir så att man som par växer ihop och blir en och samma person – något som skadar relationen. "Man tänder ju i regel inte på sig själv", menar hon. Så gör ni övningen:

Louise Mazanti
Sexterapeuten Louise Mazanti i relationsprogrammet Vi eller Aldrig. Foto: SVT.

– Titta på varandra varje kväll och säg tre saker om den andra, som ni uppskattar med den andra. Men det kan inte vara generellt, det ska vara någonting som ni har uppmärksammat och verkligen uppskattar, förklarar Mazanti i programmet.

Källa: Aftonbladet, SVT
Foto: TT/SVT.

Annons