3 hälsovinster som bara gäller gifta par!

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

Gift er – för kärleken och hälsans skull! Här är tre hälsovinster som väntar på er efter vigseln.

Kärlek är bra för hjärtat!

Gifta män och kvinnor löper fem procent mindre risk att drabbas av hjärtsjukdom jämfört med singlar, visar en studie från New York University’s Lagone Medical Center. Forskarna vet inte varför, men tror att det finns ett samband mellan god hjärthälsa och fördelarna med de psykiska och fysiska stöd en partner innebär. Andra studier pekar också på motsatt effekt: en dålig och olycklig relation kan ha negativ inverkan på hjärtat.

… och för magen!

Varannan svensk har problem med magen minst en gång i månaden. Vanligast är gaser och lös mage. Men det finns de som har mindre problem än andra – bland annat personer som är gifta. De drabbas inte lika ofta av krånglande mage som de som är sambor. 49 procent av de gifta uppger att de har problem med magen, jämfört med 60 procent av de som är sambor. Även höginkomsttagare tycks klara sig bättre än andra.

Kär men inte galen

Ni kanske går varandra på nerverna ibland, men er mentala hälsa påverkas inte negativt – tvärtom! Gifta personer löper mindre risk att drabbas av depression och mental ohälsa än singlar. Anledningen är troligtvis det sociala stöd och nätverk som ett äktenskap oftast innebär och att ekonomin tenderar att bli bättre med två i hushållet, rapporterar Psychiatry Weekly.

Källor: Novus/Imodium, medicaldaily.com

AV: Vivvi Alström & Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Dela på:

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra: