15 saker som är perfekta för mor och dotter att göra tillsammans

En mor-dotterrelation är något alldeles speciellt, och inget ni ska ta för givet. Oavsett om ni är bästa vänner eller har en mer distanserad relation finns det en massa roliga och mysiga saker ni kan göra som är perfekt för födelsedagspresenten, mors dag eller bara för att umgås.

Här har vi listat 15 förslag på aktiviteter som är perfekt för mor och dotter!

Läs också: Bråka med ditt barn – och bli en bättre mamma

 

1. Ta en loppis- eller marknadstur

Prova nya smaker, kika bland kläder och gör prydnadskap för en spottstyver. Oavsett fynd är det ett ypperligt tillfälle att umgås, lära sig mer om sitt sällskap och återknyta ert kära band. Du kan säkert hitta saker på loppis som du hade när du var ung – passa då på att visa upp dem för din dotter.

2. Ta en mimosa-brunch

Har man väl fyllt 18 så lär ju utegångsförbud och hormonstinna tonårsbråk vara historia (nåja). Då kan det vara mysigt att bli lite lullig tillsammans och kanske dela med sig av sakerna du inte riktigt vågat berätta i helt sobert tillstånd. Notera att ”lullig” och ”stupfull” inte är synonymer – ansvarsfullt drickande bör, som alltid, gälla!

Läs också: 10 mammor som är mycket coolare än sina barn

3. Experimentera på ett spa

Den där halvtimmesmassagen kan så klart vara trevlig, men om ni utmanar er själva lite och testar de där udda sakerna på spa-menyn kan man härliga nya upplevelser tillsammans. Eller åtminstone ett gott skratt åt att ni rullat runt i olivolja eller badat i choklad.

4. Ta en roadtrip och skråla för full hals

Det är något befriande med att, tillsammans med någon man känner sig trygg med, sjunga så högt, ljudligt och dåligt som man bara kan till The Proclaimers – 500 miles.

5. Påta i trädgården – eller renovera hemma

Ta er an det där rummet som aldrig blir målat ihop eller sikta in er på trädgårdsarbete som är stärkande för både kropp och själ. Om man kämpar på i myllan tillsammans så blir det dessutom lite roligare. Utöver att trädgården faktiskt blir fin och välputsad så kan ni lära av varandra och hitta ett utbyte i trädgårdskunskaper. Trädgården kan ju för övrigt ersättas med balkong, så länge grönskan följer med.

6. Åk iväg på en yoga-helg

Även om du känner att yoga inte är din starkaste sida och att du kanske är lite för stel, så kan man – likt i punkt nummer tre – få sig ett gott skratt åt hur man inte klarade av att utföra ”stående framåtfällning” eller ”vacker tass” (tveksamt om det sistnämnda faktiskt är en yogaställning). En av sakerna man ofta fokuserar på under en yogahelg är ju dessutom avslappning – och vem behöver inte det?

Läs också: Bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

7. Kela med djur

Det är känt sedan tidigare att att djurs närhet är bra för din hälsa och, förutsatt att du inte hatar djur eller är allergiker, är det härligt att var omringad av söta hundvalpar och/eller kattungar. Skulle ni inte ha några djur i er närhet finns det ju numera hund- och kattkaféer att besöka. Finns inte det heller kan man alltid titta på söta kattklipp på Youtube, typ det här.

8. Spela brädspel hela natten

Tiden då Fia med knuff dominerade brädspelsvärlden har passerat med råge. Nu finns det spel med alla möjliga regler, bräden, dimensioner och kostnader. Så länge ni inte har extrema tävlingsgener och bara kastar saker på varandra kan det vara mysigt att stanna uppe länge, prata och ge sig hän ett brädspel som passar er. Har ni svårt att bestämma er för spel så hittar du en trevlig lista här.

9. Besök viktiga platser i era liv

Med åldern inser man ofta att det är mycket i de äldres liv som man inte visste om. Din mamma kanske har varit en världsberömd fysiker men valde att lägga det på hyllan när du tittade ut. Även om exemplet här intill är osannolikt, så kan det föra er närmare varandra att veta saker om varandra. Till exempel var din mamma gick i grundskolan, gymnasiet eller var hon sjöng i kör.

Läs också: Umgås mer med mamma – då lever hon längre

10. Titta på gamla bilder ihop

Ett tips som lite faller innanför ramarna av tipset ovan, men som ändå förtjänar en egen plats i rampljuset. Söta bebisbilder på dig själv har du säkert fått se till leda, men bilder på din mor är lite mer av en dyrgrip. Be din modersfigur rota fram bilderna på sig själv (det är med all säkerhet INTE selfies).

11. Ta en helgtur till en storstad

För den som har en lite större plånbok, alternativt bor nära, kan en helg i valfri storstad vara en höjdare. Där kan man dessutom med all säkerhet bocka av en hel del av de tidigare nämnda punkterna.

12. Gå på en matlagningskurs

Antingen har ni aldrig använt en stekpanna till annat än att svinga mot illasinnade inbrottstjuvar eller så är du en hejare på rejäl husmanskost medan din dotter har flinka fingrar och lätt slänger ihop olika sushibitar. Oavsett er spetskompetens kan en matlagningskurs låta er växa som matlagare tillsammans (och ja, det är fantastiskt underhållande att se sin mamma försöka sig på att flambera kycklinglever för första gången). Även en målerikurs kan med all säkerhet ge er båda ett gott skratt.

13. Spendera en dag på museum

Du kanske inte är ett stort fan av gamla saker och konst – men din dotter kan definitivt vara det. Ta en dag och botanisera i vad din omgivning har att erbjuda när det kommer till museum. Man kan till exempel lära sig mycket om varandras smak på ett konstmuseum (något som underlättar när det är dags att lämna över gåvor till varandra).

Läs också: Dags att göra slut med din mamma? Så gör du

14. Släng er i soffan och kör ett filmmaraton

Det finns många bra filmer, nutida som klassiker, att titta på. Att fylla en halv dag med kvalitetsfilm är inte ett problem. Ni kanske kan turas om att bestämma vad ni ska se? Eller visa era favoritfilmer för varandra? Sitter man uppkrupen i soffan med valfri vätska, tilltugg och gott sällskap så spelar det som visas på tv:n mindre roll.

15. Gå på en ”mamma och jag”-dejt

Gör precis det ni vill – men unna er tiden att umgås. Ät en god middag (hemma eller på restaurang), gå på bio, strosa i parken – alternativen är i stort sett oändliga!

Av: Linus Kandefelt  Bild: IBL  Källa: Housebeautiful.com

Artikeln publicerades först på Allers.

 

9 tecken på att du har blivit din mamma

Läs också: 9 tecken på att du har blivit din mamma

 

Redaktionens tips