RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

14 små tips alla som lever i ett äktenskap kan behöva

30 aug, 2018 
Små saker i vardagen bygger äktenskapet.
Visst behövs en total nytändning i äktenskapet ibland – eller många små. Här listar vi 14 enkla saker du kan göra för att visa din äkta hälft att du är lika kär som dagen ni blev ihop.
Annons

I början är det lätt att få kärleken att spira. Tankarna vandrar hela tiden tillbaka till er senaste dejt, och det pirrar i magen när ni ses. Då är det svårt att INTE visa sin kärlek och uppskattning.

Men efter x antal år som gifta… ja, det är en annan femma för de flesta. Även fast ni antagligen fortfarande älskar varandra (om inte borde ni läsa det här istället) så blir det lättare att ta varandras känslor för givna. ”Men du VET ju att jag älskar dig”.

Men din relation är precis som din kondition – den blir bättre ju mer du underhåller och jobbar på den.

Läs också: 9 tecken på att ni INTE kommer skilja er

Och det behöver inte vara grandiosa gester och presenter som ruinerar dig – en kärleksfull hälsning på en post-it-lapp eller i ett sms räcker långt!

Här är några små, enkla vardagstips för att hålla äktenskapet levande – länge.

 

Hitta en plats som är er

Det kan vara kafét runt hörnet, platsen där ni hade er första dejt eller kanske där ni spenderade er smekmånad. Exakt vart det är spelar egentligen inte så stor roll – det viktiga är att ni har en plats där ni har minnen från – och där ni kan skapa nya.

Annons

Var hövliga

Att säga ”tack” och ”snälla” är underskattat. Vi lär våra barn att göra det, och mot främlingar är vi alltid artiga – men mot de vi har närmast är vi märkligt nog sämre på det. Säg tack när din partner går ut med soporna, lagat mat, tagit hand om disken eller bytt blöja – på så sätt visar du att du ser och uppskattar den andre.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

Välj era strider

I början av relationen är det lätt att kompromissa och att bortse från mycket som hade stört dig i vanliga fall – som att ni har olika sovrutiner eller att det plötsligt är fullt med skäggstrån i handfatet. Men med tiden kommer ni båda hitta saker med den andre som stör och det kommer att dyka upp bråk ni aldrig lyckas lösa. Men det gäller att välja sina strider. Det är ingen idé att bråka om samma sak om och om igen om ni inte kommer nånvart – det gnager bara på relationen. Ibland är det bättre att vara överens om att man inte är överens.

Annons

Kom ihåg era löften

Ni har ingått ett äktenskap en gång i tiden – och det betyder något. Alla relationer har sina upp- och nergångar, och när det är tufft kan det vara bra att komma ihåg vad ni en gång lovade varandra. Och att det blir bättre med tiden.

Gör små uppoffringar

Du KAN faktiskt låta din älskling få den sista chokladbiten. Inte alla gånger, men ibland. Eller hämta barnen så att den andre kan träna eller ta ett glas vin med en vän – även om det är hens tur att hämta. Små uppoffringar visar att du bryr den om den andres lycka och välmående. Förhoppningsvis får du samma kärlek tillbaka!

Ansträng er

Efter några år ihop har ni antagligen sätt det bästa och det värsta hos varandra. Och det är jättefint att ni är helt avslappande som par, och kan gå runt i trasiga mjukisbyxor och en fläckig gammal t-shirt utan att den andra bryr sig. Men att någon gång ibland anstränga sig med lite finkläder och parfym – det kan ge stor effekt! Ett sätt att visa att du fortfarande bryr dig om vad din partner tycker om dig.

Annons

Läs också: 10 tecken på att ditt äktenskap är dåligt

Säg förlåt

En viktig komponent i ett lyckat äktenskap. Ingen relation är helt friktionsfri, och många gånger är det bästa att svälja stoltheten och bara säga förlåt. Att gå runt och sura och vara långsint bygger inget äktenskap.

Ha egna ritualer

Ja, alltså inte av den religiösa sorten (om ni inte gillar sånt förstås), utan mer som era egna som traditioner. Kanske att ni alltid dricker kaffe tillsammans på morgonen, tar en långpromenad på lördagar eller har en date night i månaden. Bara att ni avsätter tid för er själva.

Lämna små meddelanden

Det kan låta lite corny – men hur glad skulle du själv inte bli av att hitta en lapp i fickan som det står ”Jag älskar dig” på i din älsklings handstil? Gulligt, kärleksfullt eller lite småsnusikgt – det väljer du själv.

Visa respekt

Det kan låta självklart, men ju mer bekväma vi blir med varandra och börjar ta varandra för givet så blir det också enklare att förminska, nedvärdera, reta och rent av vara elaka mot varandra. Sjunk inte så lågt. Och prata inte illa om din partner med dina vänner och kollegor. What goes around comes around…

Annons

Fira!

Grattis på 103-månadersdagen! Eller årsdagen för er förlovning, eller att ni bott i huset i tio år. Fira de steg ni tagit tillsammans, de stegen berättar er historia, och ni får en chans att minnas glädjen och spänningen ihop. Gå ut och ät, skicka blommor till din partners jobb eller lämna ett kort på matbordet. Mys!

Läs också: Tre saker alla sunda relationer har gemensamt 

Säg Hej och Hej då

Börja kvällen på rätt sätt genom att visa att du blir glad av att din partner kommit hem, och pussas hejdå på morgonen. Ett litet och för många självklart sätt att visa att du värderar din tid med din partner. Hur gjorde ni i början av er relation?

Ha egentid

Ni kan spendera all er lediga tid ihop – men ni måste inte. Ibland kan det vara bra att få sakna varandra också. Det kommer nog era vänner och andra fritidsintressen hålla med om också.

Planera framtiden

Att ha gemensamma drömmar och mål kan föra er närmare varandra. Det kan handla om att resa till en plats ni aldrig besökt eller att testa på en aktivitet som är ny för er bägge. Eller kanske att spara till huset ni drömmer om att bo och bli gamla i.

Inspiration: Women’s Health  Foto: IBL

 

Annons