RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

11 märkliga saker som ökar risken för skilsmässa

05 jul, 2019 
Otippade orsaker till skilsmässor.
Vi får ofta höra om par som vuxit ifrån varandra, eller om knakande fogar och otrohet. Men det finns betydligt fler – och mer oväntade – saker som kan leda till det slutliga beslutet att skilja sig. Här är elva av dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässaBrand logo
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässa

Ungefär hälften av alla äktenskap i Sverige slutar med en skilsmässa, och siffran har stigit under hela 2000-talet, visar siffror från Statistiska centralbyrån. En dyster siffra kan tyckas – samtidigt som vi ska vara tacksamma att vi kan skilja oss om det inte längre känns rätt.

Vanliga orsaker som nämns är att man ha vuxit ifrån varandra och inte har några gemensamma intressen, följt av otrohet och ekonomiska problem eller fysisk eller psykisk misshandel. På frågan om vad som hade kunnat rädda äktenskapet svarar de flesta bättre kommunikation.

Men det finns också saker som kan påverka risken för skilsmässa utan att vi tänker på det. Här är några:

Ni är lediga

De vanligaste månaderna för skilsmässoansökningar är juni, juli, januari och augusti – det vill säga när vi har sommar- och julledigt. Det visar en undersökning från Ratsit. Vad beror detta på? Kanske att vi får tid att umgås med varandra och upptäcker sidor vi inte sett förut – eller lyckats glömma under månaderna med vardagslunk. Ni kanske umgås så mycket under semestern att ni blir både galna och trötta på varandra.

Annons

Ni har låga löner

Lönen ser ut att kunna påverka om ett äktenskap kommer att hålla eller inte – och hög lön = större chans att ni håller ihop. Detta gäller även utbildningsnivå, som oftast kan höra ihop med lönekurvan. De som har längre utbildning lyckas oftare med sina äktenskap än de som är lågutbildade. Högutbildade par skaffar ofta barn renare i livet, vilket också ger en större stabilitet.

Ni bor på fel ställe

Skilsmässostatistisken skiljer sig rätt stort på olika orter i Sverige. Mest skiljer vi oss i Ockelbo utanför Gävle och Gnesta utanför Stockholm, och minst skiljer sig norrlänningarna i Storuman och Övertorneå . Läs mer om var vi skiljer oss här!

Någon av er har gått ner i vikt

Om en av er varit överviktigt och lyckas gå ner i vikt är det vanligt att självförtroendet istället börjar peka uppåt. Det blir en faktor som kan hjälpa många att ta steget och avsluta en dysfunktionell relation.

Annons

Ni har skilsmässogener

En svensk-amerikansk studie har visat att skilsmässobarn har större risk att själva skilja sig en dag – men inte enbart på grund av miljöfaktorer, att de själva sett en skilsmässa som små. Det verkar som att generna kan spela in, inte minst eftersom samma koppling inte kan göras med adopterade barn som genomgått skilsmässa mellan sina adoptivföräldrar.

Någon är med i ett bolag

Är du engagerad i något bolag? Sitter i någon styrelse? Tydligen finns en koppling mellan det och skilsmässa. Så vill du satsa på kärleken får du kanske säga upp bolagsengagemanget.

Ni är unga

Att gifta sig ungt är en faktor som kan öka risken att ni skiljer er, men även om du är gift och är i åldern 20-29. Det är den gruppen som skiljer sig allra mest. Kanske beror det på att många inte vet vad de vill med livet i så tidig ålder och snabbt växer ifrån varandra?

Ni har fel yrken

Jobbar någon av er i en bar eller på ett kasino? Då kan det bli tufft, i dessa yrken skiljer sig över 50 procent. Flygvärdinna är inte heller ett jobb för äktenskaplig lycka. Även här spelar kanske inkomsten in, för de yrken med störst skilsmässorisk är även de utan krav på eftergymnasial utbildning, och därmed med lägre löner.

Annons

De yrkesgrupper med hög skilsmässorisk hade en medianinkomst på runt 300 000 kronor/år (35 000 dollar), medan de med låg skilsmässorisk låg runt 650 000 kronor (75 000 dollar), enligt en studie.

Ni bråkar inte

Det finns inget par som alltid är överens om allt. Men de par som aldrig luftar sina åsikter ordentligt riskerar att hamna i en cirkel av smågnabb och bitterhet, vilket på sikt kan leda till att ni istället avslutar relationen. Läs mer om dåliga vanor som kan leda till skilsmässa här!

Ni renoverar hemma

En undersökning gjord av inredningssajten Houzz visar att ett renoveringsprojekt berör många känsliga punkter i en relation, både i planeringsfasen och under processen. I vissa fall behövs det kanske inte mer än ett besök på köksavdelningen på IKEA för att sätta igång hetlevrade diskussioner om vem som lagar mest mat eller diskar.

Ni har unga barn

Ja, man kanske kan tro att par försöker hålla ihop tills barnen är lite äldre, eller kanske till och med flyttat hemifrån – men statistiken säga annorlunda. Siffror från SCB visar att ungefär var tredje par som har småbarn skiljer sig idag. Medelåldern på första barnet vid skilsmässan är fyra år och åtta månader. Framför allt var det brist på tillfredställelse, enighet och samhörighet som fick föräldrarna att gå isär, skriver Världen idag.

Källa: SCB, Skilsmässaonline, Ratsit, MåBra, Världen idag  Foto: TT

Läs mer:

Skilsmässan knäckte Simona: ”Får knappt ihop till hyran”

Ducka för 10-årskrisen och klara er undan skilsmässa

Gör skilsmässan så enkel som möjligt – expertens bästa tips

 

Annons