10 tecken på att din vän har en sund relation

Har din vän en sund relation?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det är naturligt att vänskapsrelationer påverkas när en kompis hittar en ny partner och överger singellivet, men det finns en stor skillnad mellan sunda och osunda relationers konsekvenser, även om de ibland kan ta liknande uttryck. Att blanda sig i en väns relation är sällan populärt och därför gäller det att ha fog för sina synpunkter innan man kritiserar en kompis relation till sin partner. Alla relationer ser olika ut, men vissa mönster är återkommande, både i lyckliga och i mindre lyckliga parrelationer.

Om du är orolig för din kompis bör du ta upp det, men var medveten om att det du tolkar som ett tecken på en dålig relation inte alltid behöver vara det. Det är exempelvis fullt normalt att ibland behöva vädra andra åsikter än positiva om ett förhållande och det betyder inte att din kompis är olycklig med sin partner.

Foto: CBS

Här följer 10 tecken på att din kompis har en sund relation till sin partner:

1. Din vän är sig själv – eller bättre

Att en ny partner har kommit in i bilden har inte ändrat din väns personlighet och om det har gjort det så är din vän bara lyckligare, mer självsäker och helt enkelt en bättre version av sig själv tack vare sin nyfunna kärlek. En osund relation kan å sin sida påverka självförtroendet negativt eller försämra personens attityd.

2. Du har träffat din kompis partner

Du har fått träffa din kompis partner och även om alla inte alltid kan gilla varandra så kommer ni åtminstone överens. När ni träffas alla tre kan du vara avslappnad i deras sällskap.

3. Du märker att de litar på varandra

När ni går ut och tar en öl så blir din vän inte nerringd av sin partner som är orolig för att hen kanske är otrogen på krogen. Det märks att de litar på varandra och att de inte försöker kontrollera eller ändra på varandra.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

4. Du träffar fortfarande din kompis

Visst, när din kompis är nykär i sin partner så kanske ni träffas lite mindre. Ifall ni hängt med varandra varje kväll när ni båda var singlar får du även vara beredd på en hel del konkurrens framöver, men en kompis som är i ett sunt förhållande har fortfarande tid för sina vänner.

5. Din vän ventilerar, men klagar inte

När ni snackar relationer så är det naturligt att ventilera tankar som inte alltid är positiva. Det finns dock en tydlig skillnad på att ventilera sina tankar och att konstant klaga över sin partner. Om din kompis ofta berättar om problem eller har långvariga bråk med sin partner kan det vara ett tecken på ett osunt förhållande.

Läs också: 5 tecken på att du har sönder er relation

6. De har respekt för varandra

Som kompis känner du inte att din position är hotad, eftersom din väns partner respekterar sin andra hälfts relationer utanför förhållandet. Er vänskap är den samma, men din kompis delar inte med sig av sin partners privata hemligheter till dig och vice versa – helt enkelt av respekt.

7. De är egna individer

Även om de är ett par så är de fortfarande individer som tar ansvar för sig själva. Din kompis behöver inte uppvakta sin partner jämt och även om de i många fall fungerar ihop som ett team så är de fortfarande två individer med egna åsikter och viljor.

8. De är kärleksfulla mot varandra – utan att bli jobbiga

Okej, i början av förhållandet kanske det är väldigt mycket gulligull, pussar och du har lust att säga: ”get a room” mer än en gång om dagen. Men när de väl är ett stabilt par ska inte all kärlek mellan dem försvinna i offentliga sammanhang. Beröring, blickar och någon kyss då och då är tecken på ett sunt, kärleksfullt förhållande.

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

9. De stöttar varandra (och skryter ibland)

Din kompis gläds åt sin partners framgång och de stöttar varandra utan att bli avundsjuka eller känna sig hotade av den andras framgång. De trycker inte heller ner varandra med gliringar vid middagsbjudningen, utan lyfter istället gärna upp sin partners framgångar när de diskuterar med vänner och bekanta.

10. Du vet att de inte kommer göra slut

Du vet att din kompis aldrig skulle göra slut med sin partner, även om ni ibland skojar om och minns era härliga singeldagar ihop. Du vet även att din vän och dennes partner är perfekta för varandra och i hemlighet smider du redan på ett tal till bröllopet.

 

Osund relation till kärlek? Här är 8 tecken

Läs också: Osund relation till kärlek? Här är 8 tecken

 

 

Redaktionens tips
Dela på: