10 saker du inte visste om äktenskap och skilsmässor

1. Den kritiska punkten

Träbröllopet, alltså när paret varit gifta i fem år, är en kritisk punkt för äktenskapet om man ser till förra årets siffror.  De flesta som skiljde sig förra året hade nämligen vigts 2010 eller 2011.

2. Särbo tills bröllop?

Nog för att det är vanligast att man är sambo innan man gifter sig – men enligt SCB var hela 34,5 procent av de som gifte sig under 2015 inte folkbokförda i samma bostad vid årsskiftet före giftermålet. Det är alltså mer än en tredjedel av alla brudpar.

Läs även: Budgetbröllop ger lyckligare äktenskap

3. Samkönade äktenskap

Fler kvinnor än män ingår i samkönade äktenskap eller partnerskap, men så har det inte alltid varit. År 2003 var det fortfarande vanligare att männen ingick i partnerskap med varandra men sedan planades skillnaderna ut och sedan 2005 det varit vanligare bland kvinnor än bland män.

4. Dödsfall vanligast när äktenskap tar slut

29  100 äktenskap avslutades till följd av ett dödsfall medan 24 900 äktenskap slutade i skilsmässa förra året. Det betyder alltså att fler äktenskap avslutas genom dödsfall än genom skilsmässa.

5. Populäraste bröllopsdagen

61 procent av alla bröllop 2015 inföll på en lördag, vilket gör det till den mest populära bröllopsdagen.

Läs även: Spotify avslöjar: Här är de populäraste bröllopslåtarna

6. Så många bytte ringar 2015

52 314 par gifte sig 2015 vilket är i ungefär linje med hur det har sett ut de senaste åren.

7. Två flugor i en smäll

Många väljer att gifta sig året då man fyller jämt. Bland kvinnor är det vanligt att gifta sig samma år som man fyller 30, men man kan även se en ökning av giftermål bland personer som är 40, 50 och 60 år gamla.

8. Förbannelsens år?

Par som vigdes år 1989 skiljer sig i högre utsträckning. Det är på grund av att det var historiskt många som gifte sig just det året till följd av ändringar i änkepensionen.

Läs även: Dejta efter skilsmässa? Så här gör du!

9. Skilsmässa efter semester = falskt

Att fler äktenskap går i kras efter sommarsemestern eller julledigheten är en seglivad myt. Fördelningen är relativt jämn över hela året, och hittills i år är det under april och maj som flest par har ansökt om skilsmässa.

10. Skilda föräldrar

25 procent av alla barn i Sverige har föräldrar som inte lever ihop. Det är fortfarande vanligast att barnen är folkbokförda hos mamman, men det har skett en förändring. 1975 var endast 10 procent av barnen folkbokförda hos pappan, men idag har siffran ökat till 20 procent.

Läs även: Malin blev lämnad mitt i bröllopsplanerna

Källa: Domstolsverket, Statistiska centralbyrån

Redaktionens tips