Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

WWF:s nya guide: Här är köttet som får rött ljus

05 nov, 2019 
AvHenrik Högström
WWF guide kött och ost.
Det finns kött och ost som är mer eller mindre bra för miljön. I WWF:s nya köttguide finns en tydlig skala från grönt till rött ljus. ”Det är viktigt att vara engagerad som konsument, inte bara när du handlar mat, men även när du äter på restaurang”, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF
Annons

Medelsvensken äter idag ungefär ett kilo kött i veckan. Enligt Livsmedelsverket borde den siffran, av hälsokäl, halveras till 500 gram. Samtidigt står köttproduktion och konsumtion för cirka 15 procent av de globala klimatgasutsläppen. Det finns alltså både hälsomässiga och miljömässiga skäl till att fundera över vad vi äter, menar WWF.

Med sin köttguide vill WWF göra sitt till för att få oss, såväl konsumenter som företag och restauranger, att tänka till vid charkdisken.

– Köttkonsumtionen utgör en stor påverkan på planeten och därför bör den minska, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF i ett pressmeddelande.

I guiden bedömer WWF kött, ost och ägg baserat på forskning, lagstiftning och regler för hållbarhetscertifieringar bland annat. Graderingen går med pedagogiskt tydlighet från grönt till gult och rött ljus.

Importerad ost ökar

Köttguiden, som funnits i tre år, har utökats i år. Numera finns även griskött från Spanien och Italien med. Typiska varianter som kan hamna på charkbrickan på fredagsmyset. Och namnet till trots tar köttguiden även upp ost eftersom den seglat upp som en vanlig ersättare till kött.

Annons

Enligt WWF ökar konsumtionen av ost samtidigt som andelen svensk ost minskat betydligt. Av guiden går det att utläsa att såväl fransk chevrè som italiensk mozzarella och grekisk feta får underkänt på biologisk mångfald och djurvälfärd.

– Idag importeras mer än hälften av osten vi äter. Det finns en potential här för både svenska livsmedelsföretag att återta marknaden och för oss konsumenter att äta mindre ost och när vi gör det bör vi ställa krav och välja lokalproducerad eller ekologisk ost, säger Anna Richert.

Varning för spanskt griskött

Köttguidens bedömningar gör enligt trafikljusmodellen och tar hänsyn till fem kriterier (Klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika)

Grönt ljus: Ät ibland

Här får till exempel kravmärkta ägg fem gröna ljus, Svensk Krav-ost och svensk halloumi får grönt ljus på fyra av fem kriterier

Gult ljus. Betyder var försiktig. Här menar WWF att det finns utmaningar.

Annons

Importerad EU-ekologisk ost får till exempel gult ljus på punkterna klimat och biologisk mångfald. Svenskt griskött får gult (dvs utan KRAV- eller Sigill-märkning) ljus på klimatbiologisk mångfald och djurvälfärd.

Rött ljus. Varning. Här menar WWF att det finns risk för mycket hög påverkan på planeten.

Griskött från Spanien, Polen och Italien fyller inte kriterierna för djurvälfärd, bekämpningsmedel och biologisk mångfald. Således tre röda ljus. Nötkött från Argentina, Uruguay, Brasilien, USA får rött ljus på fyra av fem kriterier.

Foto: TT

Läs mer:

Nya riktlinjer: Nu ska även nötkött vara genomstekt om du är gravid

Unga drar ner på köttätandet – för klimatets skull

7 myter om kött som går att slå hål på

Annons