Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

WOW! Här är bäret som kan ersätta socker

08 dec, 2016 
Miraculin får maten att smaka sötare
Det afrikanska bäret ändrar smakupplevelsen av det du äter. På sikt kan det göra både socker och sötningsmedel överflödiga!
Annons

Socker och det onödiga sötandet av livsmedelsprodukter målas ofta upp som en av nutidens största hälsobovar. Ökningen av diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdomar och fetma är starkt sammanlänkade till överdriven sockerkonsumtion.

Jakten på substitut pågår ständigt, där både kaloriantal och påverkan på blodsockret kan vara huvudsyfte. Debatten om de artificiella sötningsmedlens inverkan på hälsan pågår ständigt, och kritiker menar att även dessa kan ha negativa hälsoeffekter.

LÄS MER:
Sötningsmedel kan skada din hälsa

Sötningsmedel tar inte bort ditt sötsug

Den brittiske medicinjournalisten Michael Mosley, känd för bland annat 5:2-dieten, har i jakten på hälsosamma sötningsmetoder funnit ett spännande alternativ: ett litet afrikanskt bär från växten synsepalum dulcificum.

Bäret sötar inte maten, utan får den enbart att smaka sötare. Det är molekylen miraculin som lurar smaklökarna att tolka det du äter som sötare än det faktiskt är.

I SR-programmet Institutet provar programledarna att äta citron tillsammans med bäret.

– Det smakar faktiskt sött!, skrattar programledaren Jesper Rönndahl när han sätter tänderna i en citron.

>> Lyssna på inslaget här

Möjliga negativa effekter av att äta bäret, eller extrakt av det, tillsammans med sur eller syrlig mat är överkonsumtion av syra eller alkohol.

 

BILD: Thinkstock

Annons