WHO: Så här mycket protein behöver du

De flesta av oss behöver egentligen inte äta mer protein än vi redan gör, varken för att bygga muskler eller för att hålla vikten, säger Erik Hemmingsson, forskare i metabolism på Karolinska institutet.

Enda undantaget är äldre eftersom de lättare får näringsbrist för att aptiten tryter. För äldre över 65 gäller att proteinet ska utgöra 15-20 procent av det dagliga energiintaget. För vuxna och barn gäller att 10-20 procent av det totala energiintaget ska utgöras av protein.

Så mycket behöver du

WHO rekommenderar 0,75 gram protein av god kvalitet per kilo kroppsvikt. För en vuxen motsvarar det cirka 50-60 gram protein per dag. Äter man sunt och varierat får man oftast i sig mer än så via den dagliga maten. Proteiner är nödvändiga för cellerna, tillverkningen av hormoner och för immunförsvaret. Våra muskler består huvudsakligen av protein.

Istället för pulver

Naturligt protein från växtriket är hälsosammare än pulver och det är svårare att få i sig för stora mängder av det.

En fullkornsmacka med jordnötssmör eller hummus gjort på kikärter är två bra exempel på proteinrika mellanmål som kan ersätta en proteinyoghurt eller bar.

Man kan också baka egna bars utan proteinpulver och i stället använda nötter, frön, jordnötssmör eller kokosolja samt torkade bär och frukter.

 

Läs även: Så får du i dig protein – utan att äta kött

 

Källa: Livsmedelsverket

AV: Cecilia Helle

BILD: Thinkstock

Utvald läsning