Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Vad är svart vitlök och varför är det så nyttigt?

02 dec, 2019 
Svart vitlök är fermenterad vitlök
När vitlöken fermenteras så byter den färg – och blir extra god och nyttig!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Undrar du också vad svart vitlök är, hur den smakar och vad den kan användas till? Svart vitlök är som namnet avslöjar vanlig vitlök, färgen har den fått efter en speciell behandling där vitlöken fermenteras. Resultatet blir en mörkare, mildare vitlök med syrade matens härliga hälsofördelar.

Hur smakar svart vitlök?

Visst känner du att det är vitlök du äter, men smaken är sötsyrlig. Dessutom ger den inte den klassiska vitlöksandedräkten.

Varför är svart vitlök så nyttig?

Svart vitlök innehåller nästan dubbelt så mycket cellstärkande antioxidanter som rå vitlök. Forskning har också visat att den har en bra inverkan på kolesterolet.

Hur använder jag svart vitlök

Du kan använda dig av den svarta vitlöken på olika sätt. Skala klyftorna och mosa till en pasta och du får en smak- och näringsrik fond att laga mat på. Svart vitlök kan också hackas eller skivas rå och användas i sallader, pastasåser eller kryddsmör. Vitlöken passar både till kött, färs, fisk, grillat, såser, marinader och så vidare. Precis som en vanlig vitlök.

Gör din egen vitlöksfond

Svart vitlök älskar vatten! Skala klyftorna och mosa till en pasta. Tillsätt lite drygt 2 msk kallt vatten och rör om. Låt stå några minuter till blandningen löst upp sig helt. Använd precis på samma sätt som en vanlig flytande fond används. Suveränt för att lyfta smakerna hos köttfärs, soppor, grytor och pastasåser.

Här hittar du svart vitlök

Du kan köpa svart vitlök i välsorterade livsmedelsbutiker eller via nätet.

Annons