Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Trendspaning: Så vill vi äta 2019

15 sep, 2018 
Vad äter och dricker vi nästa år? Vad är vi trötta på och vad vill vi se mer av? Vi listar ledorden, nyheterna och snackisarna för matvanor, restaurangtrender och råvaror 2019.
Annons

Förra årets trendrapport från Food and Friends förutspådde bland annat zero waste, hållbarhet, förändrade konsumtionsmönster, mat som optimerar tarmfloran och coola upplevelser på restauranger. Och visst har väl det varit några av årets snackisar? I år vill vi skala ner, och Food and Friends listar tre övergripande trender som genomsyrar de andra, mer spjutspetsade trenderna:

HÅLLBARHET – Vår medvetenhet kring matens klimatpåverkan ökar och vi blir mer omhändertagande om vår planet. Etik och transparens är viktiga ledord.

HÄLSA – Vi förstår allt mer hur mat och dryck påverkar oss, därför reducerar vi det som är dåligt och satsar på det som är bra.

BEKVÄMLIGHET – Vi minskar tiden som vi lägger på mat för att lägga den på något annat.

6 spännande mattrender att hålla koll på 2019

1. Små butiker med rätt utbud

Vi storhandlar mer och mer stapelvaror online, samtidigt som intresset för mindre, specialiserade butiker som tillfredsställer nörden och finsmakaren i oss tar plats. Idag besöker vi oftast matbutiken för mindre inköp av framförallt njutningsbetonad mat.

Annons

2. Återanvändning och lokal produktion

I en allt mer miljöfokuserad värld inser vi att återvinning endast är en del av svaret och att återanvändning kommer att öka i olika former.

– I Shoreditch, London, ligger The Long Arm. Hela puben är designad som ett kretslopp, som utgår från ölbryggningen. Malten blir fiskmat i en stor tank. Spillningen från fisken används sedan för att gödsla örter i deras Urban Farm, och både fisken och växterna hamnar i stekpannan och serveras till gästerna. Det är en fingervisning på hur det går att tänka lite annorlunda på sitt avfall, säger Lennart Wallander, VD på Food & Friends.

”Hyperlocal” är ett annat ord att lägga på minnet och innebär att maten odlas där den ska konsumeras. Varken transporter eller förpackningar behövs.

3. Tystare miljöer

Enligt restaurangguiden Zagat’s undersökning 2018, toppar oljud listan över vad som irriterar folk mest när de äter på restaurang (24%) och nu kommer trenden med tystare restauranger och till och med matbutiker.

Annons

Läs också: Framtidens mat: Fjädrar, maneter och andra trender 

4. Individanpassade måltider på restaurang

Hälsa, överkänslighet, viktmål, träningsmål, tidsbrist – anledningarna till att ta hjälp av skräddarsydd mat är många. I London finns exempelvis restaurangen Squirell som jobbar med mat som medicin för sinnet. Där får gästen prata med en nutritionist som sätter ihop en måltid med tanke på immunförsvar, inflammation, trötthet och depression. En avancerad vetenskap men helt säkert med stora vinster på individnivå.

5. Mindre kött och fler innovativa gröna alternativ

Grönt ätande har verkligen slagit igenom och under det första kvartalet 2018 minskade köttkonsumtionen i Sverige enligt Svenska Jordbruksverket med hela 4,6 procent, vilket är ett dubbelt så stort tapp jämfört med förändringen 2017.

– Trender tar tid och slår först igenom på allvar vid ett generationsskifte. Bland dagens ungdomar har många valt att äta mer grönt och ett spännande naturligt substitut för kött är frukten jackfruit. Ja, det låter lite konstigt med en frukt som köttersättning, men dess trådiga, tuggiga konsistens har fått genomslag på flera andra ställen i världen och kommer till Sverige snart, menar Lennart Wallander.

Annons

Inom det vegetariska sortimentet utmanas även fisken med substitut, eftersom exempelvis tonfisk och många andra rovfiskar är utfiskade. Även inom mejeri utvecklas nya produkter och idag går det att dricka ”riktig” komjölk som inte producerats av kor.

6. Snacking och förpackningsstorlek

Två lite motsägelsefulla trender, som ändå hänger ihop. Vi har för länge sedan tröttnat på Big Packs och megamuffins och nu vill vi ha små, smakrika, näringspackade munsbitar. Finessen är tillbaka, men det är inte bara en bra sak. Med det följer nämligen strömmen där producenterna möter ökade kostnader för råvarorna genom att diskret minska på mängden innehåll, något de flesta av oss noterat i mataffären.

Snacking-trenden syns också genom att produkter i det allra minsta segmentet ökar, men det gör också förpackningarna på en del produkter som i och med detta återinfört singel- och innerförpackningarna. Andra arbetar samtidigt mer tidsenligt genom att minska mängden onödig luft vilket ger mindre förpackningar, något vi hoppas konsumenterna också ser och uppskattar.

Läs också: Larvpulver, labbkött och majrova – här är framtidens mat

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Annons