Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Tappa kilon med nya FLEX-dieten!

22 jul, 2014 
Du behöver varken räkna kalorier, minska på portionerna eller undvika mat du gillar – ändå går du ner i vikt och förbättrar hälsan. Här är den nya succémetoden!
Annons

Den nya superenkla och smarta dieten kan få dig att gå ner cirka 13 kilo på ett halvår, samtidigt som du förebygger cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Dessutom kan den bromsa åldrandet och bidrar till en bättre miljö.

– Den nya flexibla vegotrenden är på väg att slå allt annat i dietväg!

Flexibel deltidsvegetarian

Det enda du behöver göra är att addera mycket frukt och grönsaker i din kost, samt införa en eller ett par vegodagar i veckan. Dieten påminner om ett slags 5:2-fasta, där man äter som vanligt vissa dagar i veckan och ”fastar” från kött i exempelvis två dagar. Man är en flexibel deltidsvegetarian.

Den här drömdieten innebär att du varken behöver räkna kalorier eller minska portionerna. Därför har flexitarianismen fått gigantisk spridning i USA, Storbritannien, Tyskland och Holland. Studier visar att vegetarianer väger i genomsnitt 15 procent mindre än andra, skriver dietisten Dawn Jackson Blatner i amerikanska bestsellerboken The Flexitarian Diet. Bland  icke-vegetarianer i USA är cirka 45 procent överviktiga. Bland vegetarianerna är de överviktiga bara 6 procent.

Annons

Sund och snabb viktminskning

Anledningen till den positiva vikteffekten är att vegetarisk kost består av mer mättande fibrer, mer vatten och mindre mättat fett än när man äter kött. Man fyller magen med nyttig ”volym-mat” som mättar bra men innehåller mindre antal kalorier. Effekten blir en sund och snabb viktminskning.

Ju mer vegetabilisk mat du får i dig, desto bättre. Dra därför gärna ner på köttandelen vid varje portion och komplettera med mer grönsaker. När du äter mer frukt och grönt kommer du automatiskt att dra ner på animalisk föda eftersom du blir mätt fortare.

Positivt för miljön

Den som följer flexitariandieten får inte bara positiva effekter på hälsan och vikten. Enligt organisationen Köttfri Måndag ger flexitarianismen enorma miljövinster – en enda grön dag i veckan bidrar till att den energikrävande köttkonsumtionen minskar markant. Och den gröna trenden ökar i Sverige. En rapport från Djurens Rätt visar att var tionde svensk numera är vegetarian, vilket är nästan dubbelt så många som för fem år sedan.

Annons

 

Så blir du flexitarian!

Känner du dig lockad av tanken att bli vegetarian men drar dig för att ta steget fullt ut? Då är FLEX-dieten perfekt. Du kan få del av alla positiva vegoeffekter men kan även njuta av en grillad köttbit, en saftig hamburgare och en mustig köttgryta ibland. Ta det i den takt du själv väljer.

Att vara flexibel vegetarian innebär att du kan börja med små, knappt märkbara förändringar. På vågen och för hälsan kommer du att få märkbara resultat inom några veckor.

Gör så här:

  • Justera din tallriksmodell. Dra ner på köttet vid varje måltid och fyll på med mängder av grönsaker, rotfrukter och spannmålsprodukter.
  • Inför sedan helt köttfria måltider några gånger under veckan.
  • Inför därefter en hel dag med vegomat, till exempel en köttfri måndag.
  • Utöka antalet helgröna dagar till så många du vill.

Det här ska du äta:

Sem hel- eller deltidsvegetarian skär du bort viktiga proteinkällor ur din kost – som måste kompenseras. Se till att du får i dig av de här fem kategorierna varje dag!

  1. Fyll en tredjedel av tallriken med potatis, pasta, ris, bulgur, couscous, dinkel, hirs, matvete eller quinoa.
  2. En tredjedel ska bestå av grönsaker och rotfrukter.
  3. Den sista tredjedelen ska vara bönor, baljväxter, linser, ärtertofu, quorn, nötter eller andra proteinkällor. Komplettera då och då med mjölk, ägg kött och fisk.
  4. Frukt är ett bra komplement till måltiderna som ger både vitaminer, antioxidanter och njutning!
  5. Fullkornsbröd ger kostfiber, mineraler och mättnad.

 

LÄS MER:

Våga vegetariskt! 10 lätta & lättlagade recept

Ha som mål att äta vegetariskt en gång i veckan – det är bra för både hälsan och miljön! Här är tio enkla MåBra-recept!

Läs mer: Våga vegetariskt! 10 lätta & lättlagade recept

 

Sänk blodtrycket med grön mat!

Dags att skippa köttet? En vegetarisk diet kan ha lika bra effekter på blodtrycket som om du tappar fem kilo i vikt, visar en ny undersökning.

Läs mer: Sänk blodtrycket med grön mat!

 

Kan mitt barn vara vegetarian?

Måste barn äta kött eller är det okej att skippa biffen? Här är bästa råden till dig som är förälder till en liten vegetarian!

Läs mer: Kan mitt barn vara vegetarian?

 

AV Eva Boholm, Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Annons