Tappa kilon med bruna bönor!

Tappa vikt med bruna bönor!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Bönor kryllar av vitaminer och antioxidanter, men hälsofördelarna slutar inte där! Enligt ny forskning från Lunds universitet kan bönor både öka mättnadskänslan – och därmed förhindra att vi äter för mycket, samt påverka blodsockerkurvan positivt. Bäst effekt har bruna bönor och kikärter, visar studien – men alla bönor är bra. Enligt forskarna håller mättnadskänslan och den positiva blodsockernivån i sig så länge som ett halvt dygn efter måltiden.

– Att kunna reglera aptiten så långt efter intag kan ha stor betydelse för energiintaget och därmed förhindra uppkomst av övervikt och fetma, säger Anne Nilsson, forskare vid Lunds universitet.

Många positiva effekter

Forskarna tror att det är bönornas speciella sammansättning av kostfiber som ligger bakom de hälsosamma effekterna. Bönor har också ett lågt GI, glykemiskt index, vilket hjälper kroppen att hålla blodsockret på en hälsosam nivå.

Studien genomfördes på 16 unga människor som fick äta olika sorters bönor till kvällsmat vid sex olika tillfällen. Dagen efter kontrollerades effekterna med hjälp av blodprov.

Bland annat visade det sig att ett viktigt hormon i tarmen, som motverkar fetma, insulinrestistens och hjärt- och kärlsjukdomar, ökade när testpersonerna hade ätit bönor. Samtidigt steg nivåerna av kroppens mättnadshormon, medan hungerhormonet ghrelin minskade.

 

Ät bönor redan i dag! 5 hälsosamma recept:

Klicka på maträttens namn för att komma till receptet!

 

Vegetarisk gryta med bönor

 

Halstrad laxforell med vinkokta bönor

 

Grekisk bönsallad med örtkeso

 

Pestobönor med kalkon

 

Fläskkotlett med vitlöksbönor

 

AV: Linnea Bjärle

 

Redaktionens tips
Dela på: