Socker – sundare än du tror

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fruktsocker låter nyttigt men är en riktig hälsobov. Det gör oss feta, sjuka och rynkiga, visar ny forskning. Nu menar experter att vanligt, vitt socker är både nyttigare och naturligare…

Larmen om att fruktsocker (fruktos) gör oss feta och sjuka duggar tätt. Fruktos finns naturligt i frukt, men kan också framställas på konstgjord väg. Den konstgjorda varianten tillsätts ofta i läsk och andra rinniga produkter som yoghurt, kräm och vissa juicer.

Enligt forskning omvandlar kroppen blixtsnabbt fruktos till fett och många forskare hävdar nu att det är fruktosen som ligger bakom fetmaepidemin.

– Vår hjärna använder vanligt socker som energi. Men hjärnan kan inte använda fruktos som näring på samma sätt. Därför hamnar det i levern där det omvandlas till fett i stället, förklarar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk kemi vid Lunds universitet.

Hon berättar att hög konsumtion av fruktsocker kan skada levern på samma sätt som för mycket alkohol. I förlängningen kan det orsaka fettlever. Det kan även höja kolesterolvärdet och ge rynkor:

– Mycket fruktos påverkar kroppens – och därför också hudens – proteiner. Hudproteinerna förnyas inte om man äter mycket fruktos och det ger rynkor, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Efter fruktoslarmen har livsmedelsindustrin i USA letat med ljus och lykta efter nyttigare sockerarter. Och plötsligt har det gamla hederliga vita sockret kommit till heders igen.

– Vanligt socker har oförtjänt dåligt rykte om man jämför med andra sötningsmedel. Det är bra att sockret får en återupprättelse. Kroppen är van vid den vanliga sockermolekylen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Nu menar hon inte att det är fritt fram att frossa i socker.

– Vi ska fortsätta vara medvetna sockerkonsumenter och dra ner på onödigt söta livsmedel. Men om vi kan välja är det bättre att ta en produkt sötad med vanligt socker än fruktos, säger hon.

Och även om vi ska se upp med fruktsocker som tillsats innebär det inte att vi ska sluta äta frukt.

– Frukt innehåller så mycket annat än fruktos. Och man får i sig mindre fruktsocker och mer vitaminer om man äter frukt än om man dricker läsk eller äter yoghurt.

Fruktos, fruktsocker, är sötare än vanligt socker, men innehåller i stort sett lika många kalorier. Däremot omvandlas fruktos snabbare och lättare till fett i kroppen. I innehållsdeklarationen kallas fruktsocker bland annat fruktos, fruktossirap, modifierad majsstärkelse, majsstärkelse, high fructose corn syrup, majssirap och glukos-fruktossirap.

Vanligt socker kallas sackaros, sukros, rörsocker och glukos.

Dela på: