Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Så vet du om din honung är äkta

23 jan, 2017 
Är din honung vad den utger sig för att vara, eller innehåller den ohälsosamma tillsatser? Det går inte att vara 100 procent säker som konsument, men det finns några saker att vara vaksam på!
Annons

Honung är ett av de livsmedel som det fuskas mest med i Europa. Två av sju märken i Sverige som Testfakta undersökte 2014 visade sig vara fuskhonung.

För att honung ska få kallas honung måste den vara fri från tillsatser. De två som Testfakta har underkänt innehöll tillsatt socker.

– Honung är dyrt och ganska komplicerat att producera, medan socker och vatten är billigt. Det finns stora pengar att göra här, sade Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket till Testfakta då.

Det vanligaste sättet att fuska med honung är just att tillsätta socker, majssirap, vatten eller citronsyra, eller att sälja billig honung som dyrare, finare sorter (till exempel säljs 10 000 liter manukahonung om året – men det tillverkas bara 1700 liter).

Det är inte heller ovanligt att honungen märks om som svensk fast den är importerad, att biodlare matar sina bin med sockerlag för att de ska producera pollenfri ”honung” eller att honungen ultrafiltreras för att dölja pollenrester och därmed ursprung.

Annons

Det finns även honung som innehåller antibiotika, då man på vissa ställen i världen gett bin antibiotika för att kunna överleva bättre i områden där de inte lever naturligt.

I juni 2013 stoppades 19 ton falsk honung av svenska myndigheter.

Läs också: Honung är hur hälsosamt som helst!

Honung är en riktig skatt i skafferiet!
Honung är en riktig skatt i skafferiet!

Kolla om din honung är äkta

En bra start är att läsa på etiketten. Den enda ingrediensen ska vara honung, och välj svenskt och närodlat så gott det går. Genom att stötta svenska biodlare gör vi den svenska naturen en tjänst, och fusket är mer utbrett bland stora varumärken som köper in honung från underleverantörer och inte kan garantera honungens ursprung och äkthet.

Men tänk på att etiketten inte avslöjar alla sätt som honungen kan vara manipulerad. Flera socker- och stärkelsetillsatser kan bara upptäckas med särskilda verktyg i ett lab.

Några tecken på att din honung inte är äkta vara är om den skummar, skiktar sig, har klumpar i sig (att honung kristalliserar sig är däremot normalt) eller är väldigt rinnig.

Källa: Testafakta, Times of India, Ica, Kurera, Allt om honung

Foto: Thinkstock

 

Socker, honung eller sirap – vad är bäst?

vitt-socker-honung-kokossocker-agavesirap-stevia

Läs också: Socker, honung eller sirap – vad är bäst?

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons