Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Så tänder du en grill på bästa sätt – steg för steg

25 jun, 2020 
Dags att tända grillen, men lite osäker på hur? Här är en steg-för-steg-guide – samt 6 goda råd innan du tänder din kolgrill.
Annons

Grillsugen i det fina vädret? Du är inte ensam – många vill grilla nu, men långt i från alla är grillproffs. Bara att få fyr på en kolgrill kan vara nog för att knäcka den allra hungrigaste. Hur mycket kol ska man ha? Hur mycket tändvätska? Hur nära huset vågar man tända den etc?

Här har vi en snabbguide + några smarta knep som förenklar grillande ytterligare.

Så gör du för att tända en kolgrill

  1. Placera grillen på en plan yta och lägg i grillkol tillsammans med hopskrynklat tidningspapper.
  2. Häll på lite tändvätska och använd en lång tändsticka för att tända så att du inte bränner dig.
  3. Låt grillen vara i 20-30 minuter tills kolen blivit vit – sen kan du börja grilla maten.
Grilla på kolgrill.
Att grilla på kolgrill ger en fantastisk smak!

6 tips innan du tänder grillen:

Tidsåtgång

Tänk på att det tar ungefär 30 minuter från att du tänder grillen tills det att du ha en bra glöd på kolen. Det kan vara bra att ta med i beräkningarna!

Grillkol eller briketter?

Grillkol går snabbare att tända men brinner upp snabbare. Briketter tar längre tid inna du får den perfekta glöden, men sen håller de längre. Så vad du väljer bör anpassas efter situationen. Snabb middag eller bjudning hela kvällen?

Annons

Alternativ till tändvätska

Vill du grilla lite mer miljövänligt och slippa doft och smak av tändvätska finns det flera bra alternativ. Till exempel kan du använda tändblock, tändpapper eller tändrör. Du kan också använda en eltändare om du har tillgång till el – då blir glöden jämn och bra.

Fantasi

Du kan verkligen göra ALLT på grillen – det du inte kan lägga direkt på gallret kan du lägga i en stekpanna eller muurikka som sedan ställs på grillen.

Gallret

Låt grillgallret ligga på från så att det blir riktigt hett, då blir grillningen bättre. Är gallret smutsigt är lättaste sättet att rengöra det att låta det bli riktigt varmt på grillen, och sedan skrubba med grillborste.

Säkerheten

Tänd aldrig en grill för nära en husvägg, och ha alltid en vattenhink, vattenslang eller brandsläckare nära till hands när du ska grilla. Lämna heller aldrig grillen utan uppsikt.

Källa: Coop, Leva&Bo, MåBra   Foto: TT

Läs mer:

6 goda spett att göra till grillkvällen

6 goda grönsaker och frukter att slänga på grillen

Så grillar du ost – mer än bara halloumi

Annons