Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Så många svenskar vill höja priset på mat med mycket socker

07 jun, 2016 
Härligt, härligt – men ganska farligt? Socker är en fortsatt het fråga. Hur ställer du dig till att införa sockerskatt? Majoriteten är fortfarande negativ, enligt ny undersökning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Enligt en Sifo-undersökning som SVT Agenda har beställt vill var tredje svensk införa sockerskatt. De vill alltså höja priset på produkter med mycket socker med syftet att minska konsumtionen och därigenom förbättra folkhälsan.

Läs även: Det händer med din hälsa när du slutar äta socker

Men det är fortfarande fler som är negativa än positiva till det omdebatterade förslaget. Nästan hälften (47%) tycker att det är en dålig idé att införa sockerskatt. Mest negativa än unga och pensionärer, och kvinnor är mer positiva än män.

Läs även: MåBra granskar: Hur bra är de naturliga sockeralternativen?

Storbritannien beslutade nyligen att införa skatt på läsk och söta drycker, och Norge gjorde det redan på 80-talet. Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) säger i SVT Agenda att svenskarnas ökande sockerkonsumtion kommer att leda till både lidande och dyra kostnader för samhället, men han tror inte att sockerskatt är rätt väg att gå.

– Det finns inte några entydiga resultat från de länder som infört den här typen av skatter. Vi vill ta ett helhetsgrepp kring hela övervikts- och fetmafrågan och även koppla den till fysisk aktivitet. Livsmedelsverket och folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att ta fram insatser för vi vet att det behövs på många samhällsområden. En sockerskatt är bara en liten del, säger han i programmet.

Läs även: 3 vanliga missuppfattningar om socker

Annons