Lagra vinerna på rätt sätt – 6 användbara tips

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det finns ett antal viktiga faktorer att väga in när du ska lagra vin: Temperatur, stabilitet och ljus är grundpelarna – men luftfuktigheten är inte heller att förglömma.

Ju längre vinerna lagras desto mer ändras den ursprungliga smakupplevelsen, från exempelvis fräscht eller tanninrikt till mer oxidativt eller fruktigt.

Läs också: Så väljer du vin till maten – 7 tips

Det är också en smaksak när vinet upplevs som drickfärdigt – men de vanligaste lagringsmisstagen kan du undvika med hjälp av några enkla tips.

1. Håll vinerna borta från värme

Värme är vinets största fiende. Det här är ingen exakt vetenskap men ha alltid i åtanke att ju varmare det är, desto snabbare mognar vinet. I temperaturer över 20 grader åldras vinet snabbare än du önskar och är det ännu varmare än så riskerar vinet att tappa smak och aromer snabbt. 12 grader beskrivs ofta som den perfekta lagringstemperaturen. Om du öppnar flaskan inom några år så behöver du inte oroa dig för ett par grader hit eller dit.

2. Undvik kylskåpet

Att ha flaskorna i kylskåpet längre än några månader är inte en bra idé eftersom kylskåpet är avsett för grönsaker och färskvaror. Desutom gör avsaknaden av fukt att korken kan torka och luft sippra in i flaskan, vilket kan påverka vinet.

Tänk på att inte heller förvara vinet i exempelvis ett oisolerat garage eftersom det under vinterhalvåret ofta är minusgrader vilket kan sluta i en spräckt flaska eller en flaska utan kork.

Läs också: Forskning: Drick vin på kvällen och gå ner i vikt 

3. Tänk på var du placerar vinet

Att undvika snabba temperaturförändringar är faktiskt viktigare än att försöka ligga så nära 12 grader som möjligt. Med detta sagt ska du inte bli orolig över mindre temperaturskillnader men undvik gärna att lägga vinerna ovanpå kylskåp eller intill spisar som kan bli varma.

4. Håll flaskorna borta från solen

Ljus i allmänhet och solljus i synnerhet kan ställa till det på lång sikt. Solens uv-strålar kan bryta ner och åldra vinet i förtid. Det finns en anledning till att en stor del av alla vinflaskor har färgat glas, det fungerar som vinets egna ”solglasögon”. Om du har möjlighet att lägga dina viner någonstans där inte solen skiner direkt på flaskan så gör gärna det. Ljus från glödlampor är ett mindre problem och kan på sin höjd leda till en blekt etikett.

Läs också: Vin är lika bra som burpees – fast för hjärnan

5. Det perfekta förhållandet

När det kommer till luftfuktighet så är huvudregeln att allt mellan 50 procent och 80 procent är säkert. Så länge du inte bor i öknen eller i arktiska förhållanden så kan du vara lugn. Men om du ska förvara dina viner under en längre tid är det alltid bäst att eftersträva lagring i helt perfekta förhållanden.

Traditionellt har vinflaskor lagrats liggande för att vätskan skall omsluta korken, vilket teoretiskt borde förhindra att korken torkar ut.

Planerar du att dricka dina viner i en relativt nära framtid, låt oss säga tre år, så är detta inte nödvändigt. Detsamma gäller om vinet har en annan förslutningsmetod än naturkork, exempelvis skruvkork. Något som talar för den horisontella positionen är platseffektivitet samt att det faktiskt inte skadar vinet.

Läs också: Vinet som gör dig snyggare – enligt forskning

6. Kraftiga vibrationer kan skada

Det finns teorier om att vibrationer kan skada ditt vin på lång sikt genom att påskynda kemiska reaktioner i vätskan. Kraftiga vibrationer skulle kunna störa ett äldre vin genom att sedimentet i flaskan skakas om och blandas med resten av vätskan. Men så länge du inte bor ovanpå en tågstation behöver du inte vara orolig. Du ska såklart undvika att skaka dina flaskor – det gäller stilla såväl som mousserande innehåll.

Så var lägger du flaskorna då?

Om du är välsignad med en sval, lagom fuktig källare så ska du givetvis använda den. Hyllor att förvara flaskorna på hittar du enkelt online. Kök, tvättstuga eller ett eventuellt pannrum är bara att glömma och undvik att förvara flaskorna i direkt solsken. En vinkyl är ett bra alternativ och det finns både varianter som är mer estetiskt tilltalande samt vinlagringsskåp som gör sig bäst undangömda.

En outnyttjad garderob är ett annat bra alternativ om ovan punktlista stämmer in på det aktuella utrymmet. Ett råd från luttrade samlare är att oavsett antalet flaskor du tänkt lagra, dubbla den tänkta lagringsytan. Har du väl börjat samla på dig viner så är det väldigt svårt att sluta!

Lycka till i din nya roll som vinlagrare!

Hos Vinlagraren kan du varje vecka få ett nyhetsbrev med tips på nya viner med både god lagringsbarhet samt viner som är redo att dricka precis som de är. För att ta del av nyhetsbrevet kan du anmäla dig på hemsidan.

Foto: IBL.

Artikeln publicerades först på Residence.

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: