Så förvarar du frukt på bästa sätt

Fem knytnävsstora portioner frukt och grönt ska vi äta per dag, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Det motsvarar ungefär 500 gram för vuxna och 400 gram för barn.

Och det finns skäl att följa rekommendationerna. Genom att äta mycket frukt och grönt varje dag lever vi nämligen längre, enligt brittiska forskare vid Imperial College London. De har kommit fram till att nästan åtta miljoner dödsfall skulle kunna förhindras varje år om vi åt mera frukt och grönt.

Läs också: Frukt & grönt som gör att du går ner i vikt

Grönsaker som spenat och blomkål kan, enligt studien, minska risken för cancer. Men också flera av våra vanligaste frukter har positiva effekter på vår hälsa. Bland annat kan äpplen, päron och citrusfrukter minska risken att drabbas av hjärtsjukdomar och stroke. Enligt studien är det bra att äta så mycket som tio portioner, eller 800 gram, frukt och grönt om dagen för att förlänga livet, alltså nästan det dubbla jämfört med dagens rekommendationer.

”Smakar bättre då”

Men hur ska man då förvara den frukt man har hemma? Är kylskåpet eller rumstemperatur bäst? Det beror lite på vad du är ute efter – den bästa smaken eller den längsta hållbarheten.

Läs också: Kalorisnål smoothie på frukt och bär

Om Sandra Palmqvist, matredaktör på Allers, får välja är det smaken som är det viktigaste.

– Jag har alltid frukt i rumstemperatur, eftersom det smakar bättre då, säger hon.

Livsmedelsverket däremot, förespråkar att många av våra vanligaste frukter ska förvaras i kylskåp om man vill förvara dem en längre tid. Enligt myndighetens rekommendationer hör bland annat apelsiner, aprikoser, kiwifrukter, nektariner, persikor, plommon, päron, vindruvor och äpplen hemma i kylskåpet.

”Inte gott med kall banan”

Bananer, citrusfrukter och mango ska däremot förvaras svalt eller i rumstemperatur, eftersom de kan få köldskador i kylen. Just bananer är viktiga att hålla borta från kylskåpet, menar Sandra Palmqvist.

Läs också: Forskning: Frukt och grönsaker gör dig lyckligare

– Det sägs bland annat att bananer blir bruna och dåliga i kylen. Ibland upplever jag att ekologiska bananer klarar sig bra i kylen, men det är samma sak där – det är inte gott med kall banan.

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Utvald läsning