Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Earth Hour: Så fixar du lördagsmyset – utan el

23 mar, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
På den årliga Earth hour uppmanas vi att släcka alla lampor och all elektronik under en timme för att bli mera uppmärksamma på klimatet. Men hur gör man om man vill ordna lite gott lördagsmys utan att använda ugn eller frys? Lugn, vi hjälper dig. Här är fyra tips på smarriga snacks du kan göra helt utan elektricitet!
Annons

1. Chokladbollar

Chokladbollar är en gammal klassiker som fortfarande är lika omtyckt av både stor och liten. Chokladbollar är idealisk Earth hour-godis eftersom man lätt slänger ihop smeten utan att behöva någon el. Ett extra plus för att barnbarnen kan hjälpa till!

Testa något av de här smarriga recepten:

Så gör du ljuvliga chokladtryfflar – på avokado!

Nyttiga chokladbollar med dadlar

2. Fruktsallad

Få saker är så goda och snabbfixade som en härligt fruktsallad. Köp hem alla dina älsklingsfrukter och hacka upp dem i skenet av ett stearinljus. Toppa salladen med exempelvis turskisk yoghurt, hackade valnötter och lite flytande honung. Eller ät den precis som den är!

Annons
Fruktsallad från Supermat.

Här är vårt bästa recept:

Friskt och fräscht med fruktsallad – 7 recept

3. Dippsåser och röror

Ingen lördag utan snacks! Chipsen blir som bekant alltid godare om man har en god dippsås till, så varför inte göra en egen? Använd gräddfil som bas och smaksätt med dina favoritkryddor. Klart att dippa! Gillar du inte chips går det så klart lika bra att skära upp morötter, gurka, blomkål och andra grönsaker till dippen.

Känner du för något lite mer matigt på lördagskvällen föreslår vi i stället hemlagad aioli och Guacamole som du äter tillsammans med färska räkor och ett gott bröd. Oslagbart!

Annons

4. Tapas

Plockmat är ju så gott! Varför inte bjuda in dina vänner till ett äkta Earth hour-mingel med hemgjorda, kalla tapas? Linda parmaskinka runt lite honungsmelon, köp hem färdig olivröra och lägg upp på små kex, skär upp ett gott bröd och gör ett härligt vitlökssmör till. Toppa tapasbordet med de här ljuvliga snittarna med lax respektive ägg och gurka. Mums!

Läs även: Veganska och glutenfria snittar med rödbetshummus

Vad är Earth hour?

  • 2017 inträffar Earth hour lördagen den 25 mars mellan klockan 20.30 och 21.30.
  • Earth hour inrättades av Världsnaturfonden, WWF, och några lokala aktörer i Australien 2007. Året efter blev det en global rörelse – WWF kallar det för världens största miljömanifestation.
  • Syftet med Earth hour är att skicka en signal till världens makthavare om att ta frågan om klimathotet och global rättvisa på allvar.
  • I det större perspektivet vill WWF också inspirera oss att få klimatsmartare vanor, genom att uppmärksamma förnybar energi och hur maten vi äter och sakerna vi köper påverkar människor och miljö på andra sidan jorden.
  • Några exempel på hur man själv kan delta i Earth hour är att släcka ner all belysning och tända ljus i stället (bivaxljus är mest miljövänligt, paraffinljus mest miljöovänligt), bjuda in vänner och bekanta på mörkerfest och fira med klimatsmart, vegetarisk mat, ha en stund för sig själv med meditation och eftertanke eller helt enkelt samla familjen runt ett sällskapsspel i stället för tv:n.
    Källor: WWF, Wikipedia

 

Earth Hour: Släck lyset och njut av en klimatsmart bakelse

veganpaj för klimatet

Läs också: Earth Hour: Släck lyset och njut av en klimatsmart bakelse

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons