Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Påskspecial: Stå emot bufféfrestelserna

01 mar, 2016 
MåBra:s viktcoach Marie Tegnér guidar dig genom påskbuffén och delar med sig av tipsen som gör att du kan sätta stopp för bufféfrosseriet. Här får du 5 råd som gör att du enkelt kan lära dig att äta lagom av påskmaten. Glad påsk!
Annons

Påsken är här med alla läckra rätter som det är enkelt att äta för mycket av: köttbullar, sill, ägg, lax, pajer och kanske en tårtbit, som blir flera bitar, till efterrätt. MåBra:s expert Marie Tegnér vet hur man gör för att undvika frosseriet, bli behagligt mätt och samtidigt hinna med att smaka på det allra godaste – utan att behöva ha dåligt samvete. Ta kontroll över sitt matbeteende med hennes handfasta råd!

 

1. Rätt inställning

Ett bra sätt är att redan i start bestämma sig för hur tallriken ska se ut. Att vara mentalt rätt inställd är kanske det allra viktigaste. Går du till buffén med den bestämda tanken att du vet vad du ska plocka upp på tallriken och sedan inte gå och ta om, så är du på rätt väg. Tänk dig bara skillnaden mot att gå in och nosa lite överallt och ta det ögat är suget på när magen är hungrig – då kan den smartaste luras i fällan att ta mer än vad som behövs.

Annons

 

2. Fyll på med grönsaker

Börja med att ta ett varv runt grönsaksbordet och bottna med sallad och annat gott – inte majonnäsiga sallader – utan rena grönsaker utan en massa dressing. Möjligen lite vinäger och olja.

3. Njut av maten

Låt det ta en stund att tugga ner grönsakerna – då hinner magen känna att det inte behövs 18 rätter till.

 4. Plocka din favorit

Välj sedan ut det godaste för dagen och ta en ”lagom” portion. Lugn och fin – det kommer ny mat vid nästa måltid, så vi måste inte äta av allt den här gången!

5. Stopp, stopp, stopp!

Tricket är att sluta i tid och att låta måltiden få ta lite tid, så att hjärnan hinner uppfatta mättnadssignalerna. Var närvarande i måltiden välj mat som måste tuggas ordentligt.

På bilden ser vi en god Påskstubbe med 180 kcal/per portion. Hitta fler goda recept til påsk:Baka smalt till påsk – 5 enkla succérecept 

 

Tar du ofta för mycket mat?

Läs på Maries blogg om hur hon tacklar problemet: Bufféfrestelser och Hotellmat – hur svårt kan det vara? Passa också på att läsa om hur hon då och då, precis som alla vi andra, faller i sockerfällan: Jag lever inte alltid som jag lär – eller kanske ändå? Tips: Synda sunt med 7 kalorisnåla småkakor – fika med 45-120 kalorier/per portion!

 

AV: Sanne Waldner

BILDER: Thinstock, MåBra:s receptbank

Annons