Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Osunda sanningen bakom vanliga snacks

29 jul, 2011 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att stilla hungern med en smoothie kan kännas smart. Och att hålla blodsockret i schack med en näve torkad frukt är väl en god idé? Inte alltid, varnar amerikanska experter.

Tillverkarna vill gärna rida på hälsovågen och vill få oss att tro att det vi köper är det nyttigaste alternativet. Men bara för att något heter ”smoothie”, ”light” eller innehåller frukt och nötter behöver det inte alls vara bra för vikt eller hälsa.

Här är tre varnande exempel

Torkad frukt

Visst, torkad frukt innehåller både fibrer, vitaminer och mineraler. Men många företag svavlar frukten för att den ska behålla sin färg. De tillsätter dessutom mängder av socker, vilket ökar kalorimängden onödigt mycket.

Smoothies

En sund blandning av färska frukter, yoghurt och fibrer är toppen – när du fixar det själv. Men på butikshyllorna vimlar det av smoothies med betydligt längre innehållsdeklarationer. Det kan dölja sig allt från onödiga mängder tillsatt socker och fett till syntetiska smakämnen.

Annons

Light-produkter

Bara för att något är märkt med ”light”-symboler är det inte nödvändigtvis sund mat. Ta exemplet light-läsk, där studier visat att konsumenter tenderar att kompensera kaloriförlusten med annan mat. Forskare tror att kroppen omedvetet försöker ta igen de kalorier den blev snuvad på.

Se också upp för mat och snacks märkta med ”low fat”. De innehåller mindre mängd fett, något som i de flesta fall kompenserats upp med mängder av socker.

Källa: Fitsugar.com

LÄS OCKSÅ:
10 smala mellanmål – som är lätta att ta med!

Viktväktarrecept: Supersunda mellanmål

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons