Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Om kosten under 21 dagar – läs detta innan vi börjar!

18 jan, 2023 
MåBra Redaktionen
Grattis till ett bra beslut att äta nyttigare i vardagen! Kostplanen i 21 dagar är baserad på enkla, goda och näringsrika recept. Men alla är vi olika – precis som vår vardag och vanor. Läs mer om upplägget för att sätta din optimala veckomeny för perioden.
Annons

Hur ska man egentligen tänka kring kost? Jo, för det första så är vi ju alla olika och behöver anpassa kosten till oss själva. Efter vad vi tycker om att äta, mår bra av att äta, till hur mycket vi rör oss, till våra plånböcker – med mera! Så de kostplaner du får här av oss är exempel på hur du kan äta näringsrikt och varierat under tre veckor. För näringsrikt och varierat mår i alla fall alla kroppar bra av.

Hur mycket man behöver äta varierar efter ålder, kön, hur mycket man rör sig… Alla recept i den här kostplanen är kaloriberäknade och innehåller max 500 kcal per portion. Du kan i regel äta både ett frukostförslag och ett mellanmålsförslag och hamna på tillsammans cirka 500 kalorier för båda. Med undantag för stadigare frukostar där vi lagt på mer energi för att man ska hålla sig mätt längre.

Våra recept fungerar utmärkt för dig som inte vill räkna kalorier, men ändå äta nyttigt. Vill du inte gå ner i vikt så kan du behöva lägga till lite extra mat eller något extra mellanmål här och där, för att inte få i dig för lite energi. Och oavsett om man vill gå ner i vikt eller inte så får man gärna lägga till extra favorit-grönsaker till sina måltider och någon frukt under dagen. Men du anpassar som sagt kosten efter dig. Är du vegetarian eller har allergier så byt ut det du behöver mot passande alternativ.

Annons

Frukost, lunch, mellanmål och middag

Varje vecka får du tre olika alternativ på frukostar. En stadigare frukost som mättar längre, en enklare frukost som går snabbt att göra samt en lättare frukost som till exempel kan passa den som har svårt att få i sig något på morgonen. Man kan förstås även välja att äta sin frukost lite senare på förmiddagen om man föredrar det.

Till lunch äter du i regel samma rätt som du åt till middag dagen före. Allt för att det ska bli enklast möjliga upplägg för dig. Skulle du ändå vilja variera dig så får du varje vecka förslag på en snabb lunch som du enkelt slänger ihop som alternativ.

Välj mellanmål efter vad du gillar, du får förslag på till exempel både muffins och bars som du kan frysa in och plocka fram olika dagar. Men du får även förslag på andra lättlagade mellanmål. Låt gärna mellanmålet bli en stund då du sätter dig ner, kanske med en kopp kaffe också, och andas lugnt och njuter i några minuter. Och laddar energi på flera sätt.

Varje middag lagar man alltså även lunch till dagen efter. Därför är de oftast räknade på två portioner. Men en dag gör du också en paj som är tanken att du fryser in en del av, för att även plocka fram lite senare under perioden. Så är både middag och lunch klara till flera dagar, bra va?

Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träningBrand logo
Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träning
Annons